22.01.2015 | 21:10
Внезапно разцъфтя метлата – и професионалистите се върнаха
Сложни съставни изречения от Цвета Караянчева

Радио „Фокус“: ГЕРБ и ДПС отново спориха в парламента с обвинения за уволнения в средния ешелон. Преди месец ДПС обяви писането на летопис на политическата репресия и обеща всяка сряда да изчита от парламентарната трибуна имената на уволнените, които ще публикува и в блог. Заместник-председателят на групата на Движението и бивш министър на екологията Станислав Атанасов чете от парламентарната трибуна в продължение на 10 минути имена на български турци, които по думите му са с висше образование и отговарят на изискванията, но са освободени и на тяхно място са назначени кадри на ГЕРБ. Той обеща съобщаването на имената на уволнените кадри на ДПС да продължи. От своя страна заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева отговори, че управляващите сега никога нямало да достигнат това, което предишното правителство е направило по отношение на уволненията в администрацията… Защо, г-жо Караянчева, от ДПС така да се каже според вас не са в моралното си право да говорят за уволнения и назначения?

Цвета Караянчева: Разбира се, че нямат право да говорят след това, което направиха година и половина, и причиниха на държавната администрация. Уволниха хора с доказана експертиза, хора с 20-годишен опит, които са започнали от най-ниските нива в тези администрации, но имали нещастието да работят по времето на ГЕРБ. Нямаха нищо общо с партия ГЕРБ тези хора. Да, имаше и членове на ГЕРБ… В изминалата година и половина при мен в приемната са влизали хора и са плачели за това, което им се случва. Не може да уволняваш професионалисти и сега днес застанал този младеж, който дори излъга за образованието си, да чете някакъв поменник от имена на партийни активисти. Аз също съм си направила труда да изкарам статистика. В началото на 2014 г. и в края на 2013 г. за четири месеца бяха уволнени над 5 хиляди души. За една година има над 40 хиляди уволнения и то политически, смея да кажа. Това, което се случваше през изминалата година, беше геноцид срещу българския народ и българските професионалисти. Затова навсякъде системите блокираха. Администрацията блокира от страх, че ще бъде уволнена…

РФ: Отдавна в българското обществено пространство не беше ставало дума за политически метли…

ЦК: Проблемът е, че се назначават политически кадри, чиято единствена способност е да правят политика и да ходят да слугуват на определена политическа сила. Говоря за мандата на ДПС. Сега има махнати хора – да, но се върнаха професионалистите. Искам да ви дам няколко примера. За икономически директор на „Дунав мост – 2“ е била назначена Марияна Петрова, общински ръководител на БСП – Белоградчик, областен председател на БСП – Видин, част от листата на БСП, работила е като счетоводител в аптека. Има хора, които са назначени без квалификация – крупиета, назначени на високи постове, хора, които нямат професионалния опит.

Затова цялата система блокира и от Европа спряха парите, защото и министрите, и заместник-министрите бяха назначавани на квотен принцип и тези хора нямаха необходимата квалификация и диалог с Брюксел. Когато в мандата, в който ние бяхме опозиция, още при съставянето на правителство председателят на нашата партия и сега премиер г-н Борисов застана на трибуната и каза най-добронамерено: „Вземете използвайте моите бивши министри, моите експерти, за да не спрат европейските фондове“, те обърнаха гръб. И сега какво се случи? Цяла година и половина се налагаше да дописваме програмите, защото бяха некомпетентно разписани. Едва сега с идването на власт на правителството на ГЕРБ и с връщането на хората, които наистина са професионалисти, програмите се отпушиха. Това нещо не бива да се повтаря. Всичко, което се случва, когато дойдат ДПС и БСП на власт е факт – спиране на европейски програми, „батко и братко“, назначаване на партийни кадри, които нямат абсолютно никаква квалификация, хора с купени дипломи, мога да гарантирам, хора, измъкнати от полето, готови на 100 процента да служат на ДПС, само да не се върнат там, хора, които не могат да направят едно сложно изречение!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране