19.03.2015 | 7:46
Водещ манипулирал видеото, на което Варуфакис показва среден пръст на Германия
Съжалявам, няма да се повтори, оправда се Бьомерман

Германски ТВ водещ призна, че е манипулирал видеото, на което гръцкият финансов министър Янис Варуфакис показва среден пръст на Германия, предаде AFP.

Ян Бьомерман, водещ на сатиричното телевизионно предаване Neo Magazin Royale по обществената телевизия ZDF, заяви, че от неделя чака някой да го пита дали е фалшифицирал противоречивите кадри, но никой не е направил това.

„Съжалявам, г-н Варуфакис, няма да се повтори“, каза Бьомерман и разказа подробностите за това как екипът от монтажисти е манипулирал видеото, което показва Варуфакис преди да стане финансов министър, по време на мероприятие през 2013 г. в хърватската столица Загреб. В манипулираните кадри Варуфакис говори за проблемите пред страната му и казва: „Моето предложение беше Гърция просто да обяви фалит, да покаже среден пръст на Германия и да каже „сега сами си решавайте проблема“, и показва обидния жест. Истинността на видеото, излъчено по германската телевизия ARD в неделя, бе категорично и незабавно отхвърлена от гръцкия министър, който бе гост в предаването. Варуфакис, който взе участие в дискусия на живо с други гост и чрез пряка връзка от Атина, настоя в ефир, че видеото е манипулирано.

Междувременно гръцки „хуманитарен“ закон, който ще помага на жертвите на икономическата криза, стана поредната гореща точка в обтегнатите отношения с кредиторите на Атина и подготви сцената за конфронтация на срещата на върха в ЕС, която стартира в четвъртък, пише The Financial Times. Премиерът Алексис Ципрас представи новия закон в парламента в сряда и с това предизвика гнева на кредиторите, според които гръцкият лидер първо е трябвало да се консултира с тях.

Ципрас защити своя ход в емоционална реч, като заяви: „Няма да допускаме повече чуждестранни технократи да списват нашите закони“. Законопроектът бе приет в сряда с преобладаващо мнозинство и е част от обещанието от избирателната кампания на управляващата партия Сирия да се бори с бедността в Гърция, причинена от продължителната рецесия.

Според кредиторите обаче, решението на Атина да прокара закона нарушава споразумението, сключено с финансовите министри от еврозоната, да се консултира с тях и да не променя едностранно икономическата си политика.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране