03.10.2024 | 13:30
Военна прокуратура започва разследване за т.нар. „възродителен процес“
Пеевски настоява за повдигане на обвинения по чл. 416, ал. 1 от НК за извършване на геноцид срещу българските мюсюлмани

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски е уведомен, че Военно-окръжна прокуратура София започва разследване по неговия сигнал с искане да бъдат установят агентите, работили за Държавна сигурност (ДС) по линия на „Възродителния процес“ по региони, съобщи сайтът Епицентър. бг.

Постановлението на майор Кирил Пейчинов от Военно-окръжна София изисква да бъдат разпитани в качеството на свидетели какви задачи са  поставяли на агентите на ДС водещите офицери и тяхното изпълнение. Също така трябва да се установи къде се съхраняват агентурните дела на агентите, да се изискат и приложат оперативните дела.

Бивши лагерници от „Белене“ вече са получили документа от държавното обвинение. Припомняме, че лидерът на Движението, заедно с депутати от ДПС, призова за провеждането на справедлив съдебен процес и ефективни присъди за виновниците за т.нар. “Възродителен процес”, както и лицата, участвали в изпълнението му.

В сигнала на Пеевски се предоставят данни, че „лица от агентурата на Държавна сигурност са били инфилтрирани сред българските мюсюлмани и с действията си са били съпричастни при извършените престъпления при осъществяването на т.нар.“Възродителен процес“.

„Настояваме ръководената от Вас институция незабавно да предприеме действия по установяване и проверка на фактите за събитията от 1984 г., както и за тези от 1989г. и на по-късен етап, като при установяване на извършени престъпления, да се пристъпи към повдигане на обвинения по чл. 416, ал. 1 от НК за извършване на геноцид срещу българските мюсюлмани“, пишат вносителите на сигнала.

Те настояват още : “В този смисъл намираме за съществено да се установи престъпната роля и на предателите, които Държавна сигурност е инфилтрирала сред българските мюсюлмани, които първо са извършвали доносническа дейност, а на по-късен етап, използвайки справедливия гняв на жертвите на Възродителния процес, изградиха политико-икономически структури от мафиотско-олигархичен модел”.
Вносителите припомнят, че през 2022 г. Софийският апелативен съд постанови на Военно-окръжната прокуратура да продължи разследването за престъпленията срещу българските турци и мюсюлмани и отмени решението за прекратяване на наказателното производства.

Това ще позволи да се избегне поредно неглижиране на случая с мотив, че е изтекла абсолютната давност за зверствата на комунистическия режим и репресивния апарат на тоталитаризма.

След срещата му с изселници миналата година на „Тюркян чешма“, където те го запознаха с факти, че агентите-доносници са сред тях и повече от 30 години нямат възмездие за насилието, което са упражнили върху етноса, Делян Пеевски даде дума – ДПС да изпълни своята историческа мисия – да бъдат осветени и наказани не само виновниците за т.нар. Възродителен процес, но и изпълнителите, с които „нашите хора са се сблъсквали в онези мракобесни години и за които очакват възмездие вече повече от 30 години“.

С разпореждането си Военно-окръжната прокуратура възлага да се установят и разпитат, респективно да се проведе допълнителен разпит, на пострадалите, спрямо които е била упражнена репресия от служители на държавния апарат на НРБ – в какво се е изразявала същата, къде, кога, как и от кого са се осъществявали инкриминираните действия.

„С постановлението за образуване на досъдебното производство на 31 януари 1991 година е била поставена рамката на делото в досъдебната му фаза. Съобразно теорията и наложилата се практика, не е налице пречка наказателното производство да започне по един текст от Наказателния закон, а да приключи с предявяване на обвинения на конкретни лица по друг, с оглед събраните доказателства“, се посочва още в постановлението на Военно-окръжната прокуратура в София по повод сигнала от страна на председателя на ДПС Делян Пеевски, в който се излагат данни, че „лица от агентурата на Държавна сигурност са били инфилтрирани сред българските мюсюлмани и с действията си са били съпричастни при извършените престъпления при осъществяването на т.нар.“Възродителен процес“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране