23.01.2015 | 8:29
Военната прокуратура нищи скандал с парашути за €1,6 млн.
МО отказва договорена доставка заради дефекти

Военната прокуратура е образувала дело за разплитане на конфликт, възникнал между Министерството на отбраната и немската фирма „Брюгеман” за доставка на парашути за специалните сили.

Те трябвало да бъдат предоставени по обявена от ведомството обществена поръчка, като става въпрос за 156 бройки с кръгъл купол на обща стойност 1,6 млн. евро. Договорът за доставка е подписан, когато начело на МО беше социалистът Ангел Найденов в кабинета „Орешарски”. Сделката печели германското дружество с български партньор „Брюгеман”, което предложило 50% по-ниска оферта от останалите участници. Цената на немските парашути била по-скромна, защото щели да се шият в цех в Баня.

След това обаче доставката се отлагала два пъти, защото Найденов успял да договори със САЩ дарение на над 400 парашута на стойност 6,7 млн. долара, но пък договорът с „Брюгеман” не можело да бъде отменен. Така миналия декември фирмата доставя първите 32 парашута на стойност 500 000 лв. Комисията в МО, която трябвало да приеме изделията, обаче отказва да го направи с аргумента, че парашутите не съответстват на техническото задание.

От комисията твърдят, че диаметърът на купола и дължината на вървите на парашутите са по-големи от обявените в поръчката. Липсвали и концентрични усилващи ленти, които осигуряват безопасното кацане при скъсан парашут. От германското дружество пък обясниха пред bTV, че няма международен начин на мерене, но техният отговарял на стандартите. Вчера представителите на МО и на „Брюгеман” са се срещнали и са решили независима фирма да провери дали има съответствие на продукцията и дали парашутите могат да бъдат използвани от специалните части.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране