05.03.2015 | 14:09
Военната прокуратура повдигна обвинения срещу Стоян Тонев
Ексшефът на ВМА е обвинен в безстопанственост

Военно-окръжната прокуратура в София привлече като обвиняем бившия директор на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Стоян Тонев, съобщиха от държавното обвинение.

Обвинението е за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за ВМА договори. Според него от действията на Тонев на болницата са нанесени щети за общо над 600 хиляди лева.

Според прокуратурата в периода от 29 ноември 2004 до 1 декември 2007 г. в качеството си на длъжностно лице той умишлено не е положил грижи за управлението на повереното му имущество. Настъпилите вреди за ВМА са в размер на 96 хил. лв.

По второто обвинение, свързано със скандала с частната фирма в клиниката по дерматология, Тонев е обвинен в съзнателно сключване на два неизгодни договора с частната фирма, по силата на които се предоставя за ползване на търговското дружество апаратура, собственост на ВМА. В обвинителния акт се уточнява, че предоставената медицинска апаратура е лазерни системи за дермална пластика.

“По първия договор (от 3.12.2007 г.) щетите за болничното заведение са в размер на ок. 98 000 лв., а по втория (от 5.10.2009 г.) щетата е в размер на 447 000 лв.”, посочват от прокуратурата.

Максималното наказание, предвидено в закона по тези обвинения, ако обвинителният акт срещу Тонев влезе в съда, е до 10 години лишаване от свобода.

Заради скандала с договорите с частната фирма в клиниката по дерматология на ВМА бившият шеф на болницата Стоян Тонев подаде оставка като депутат и вече е освободен и председател на здравната комисия в Народното събрание.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране