10.05.2023 | 21:48
Войната в прокуратурата продължава: Сарафов поиска отстраняване на заместника си
Ясен Тодоров стана зам.-директор на националното следствие по предложение на Гешев
Ясен Тодоров

Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов е поискал Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да освободи Ясен Тодоров като негов заместник. Това съобщава „Лекс“.

Действията на Сарафов не са изненада, след като вчера в интервю за БНР той даде заявка, че ще поиска махането на Тодоров. „Имам голям проблем с публичното говорене от Ясен Тодоров. Той не съгласува с мен своите медийни изяви, те са негови и на собствена отговорност. В себе си обмислям дали да не предложа на Висшия съдебен съвет освобождаването на г-н Ясен Тодоров от административна длъжност зам.-директор на НСлС. Той не може и не изразява позиции на Националната следствена служба“, каза вчера Сарафов. Преди това пък се разбра, че Ясен Тодоров е завел на мястото на взрива, станал край колата на главния прокурор, прословутия експерт от Израел, когото Гешев е наредил да бъде пуснат да огледа.

Предложението на шефа на НСлС трябва първо да бъде разгледано от Комисията за атестирането и конкурсите и след това да бъде внесено за обсъждане и гласуване в Прокурорската колегия. Дали Борислав Сарафов е изложил мотиви в искането си и какви са те не е ясно.

Ясен Тодоров беше назначен за заместник-директор на НСлС през декември 2021 г. Предложението за това дойде от главния прокурор Иван Гешев, а не от Борислав Сарафов. В записа от аферата „Яневагейт“ Тодоров бе определен от някогашната шефка на Софийския градски съд като „оправно момче“ във ВСС. Тодоров стана зам.-шеф на националното следствието през декември 2021 г., а преди това се спрягаше и за следващ главен съдебен инспектор на мястото на „вечната“ Теодора Точкова. Говореше се, че той е фаворитът на Гешев за директор на НСлС, но в крайна сметка миналия ноември Сарафов беше избран за втори мандат.

Завършилият школата на МВР в Симеоново Тодоров е емблематична фигура в съдебната система. И един от пламенните защитници на настоящия главен прокурор Иван Гешев. Беше и от най-близкото лоби на Сотир Цацаров, докато той беше начело на прокуратурата.

След като изтече мандатът му на член на ВСС, Тодоров се върна в столичното следствие. Но много бързо бе командирован в националното следствие и прекара в командировка около 2 години. Командированите магистрати по правило са по-лесно зависими от шефовете си, които по всяко време могат да прекратят повишението им. Близо година и дъщерята на Тодоров – Теодора Тодорова, беше командирована от Районната прокуратура в Сандански в Софийската районна прокуратура, пак със заповед на Цацаров. През юли 2019 г. Тодорова беше назначена на титулярно място в София. Преди това, през 2015 г., докато баща й беше във ВСС, Тодорова беше назначена без конкурс в администрацията на главния прокурор. Видяхме я в първите редици на прокурорския протест след взрива на Гешев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране