16.05.2022 | 11:07
Войната в Украйна ще струва на Турция 5 милиарда долара
През 2021 г. 4,6 милиона руснаци са посетили турските курорти

В момент, когато Турция се опитва да се възстанови от икономическите си проблеми, свързани с руската инвазия в Украйна, анализатори прогнозират, че туристическата индустрия на страната може да загуби 5 милиарда долара приходи само през тази година.

Турция, която се бори да се възстанови от финансовото бреме на пандемията, валутната криза и най-високото ниво на инфлация от повече от две десетилетия насам, възлага надежди за възстановяване през тази година на туристическата индустрия, разчитайки най-вече на посетителите от два от ключовите си туристически пазари – Русия и Украйна.

Целта на правителството е да надхвърли нивата на приходите от туризъм отпреди пандемията, които възлизат на около 35 милиарда долара, и да привлече 45 милиона туристи през 2022 г.

През 2021 г. 4,6 милиона руснаци са посетили Турция, което ги прави най-голямата група туристи по националност, следвана от Германия (3 милиона) и Украйна (2 милиона).

Турция е намалила оттогава прогнозите си за броя на посетители от Русия и Украйна, призна министърът на туризма Мехмет Нури Ерсой в интервю за телевизионния канал Хабертюрк в сряда, като добави, че Анкара се надява посетителите от западните държави да помогнат за компенсиране на спада в броя на туристите.

По оценки на специалисти от бранша приходите от туризъм на Турция едва ли ще надхвърлят 30 милиарда долара през тази година.

Преди началото на войната в Украйна Турция прогнозира, че през 2022 г. ще приеме 7 милиона руски посетители, както и около 3 милиона украинци.

Според Мехмет Илер, заместник-председател на Федерацията на хотелиерите в Турция (ТУРОФЕД), Украйна вече не е включена в прогнозите на Турция за 2022 г., а тази година в Турция се очаква да пристигнат само 3 милиона руснаци, повечето от които не могат да пътуват до Европа.

Най-голямото предизвикателство ще бъде да се преодолее разликата, казва Али Онаран, ръководител на местната туристическа агенция Пронто Тур.

“В момента индустрията се бори да привлече посетители от други части на света с намаляване на цените и други стимули”, казва Онаран, като добавя, че ранните резервации, по-специално от Германия и Великобритания, могат да помогнат до известна степен да се компенсират огромните загуби на сектора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране