18.10.2024 | 11:12
Враговете Борисов и Радев се сближават
От доста време вождът на ГЕРБ показва неутрално или по-скоро подкрепящо отношение към тези на президента и не е отправял сериозни критики към него

Бойко Борисов и Румен Радев са в нов етап на отношенията си, който преминава под знака на все по-голямо сближаване на позициите им. Първият публичен знак, че някогашните архиврагове намират все повече допирни точки, бе появата на Борисов в президентството на консултациите за съставяне на предишното правителство. Бившият премиер не бе стъпвал на „Дондуков“ 2 от години, така че отиването му на крака при Радев бе изтълкувано още тогава като легитимиране на позитивните отношения между двамата.

Вече от доста дълго време Борисов показва неутрално или по-скоро подкрепящо отношение към тези на президента и не е отправял сериозни критики към него. Същото е и поведението на Радев спрямо Борисов, а ситуацията допреди две години бе коренно различна. Тогава двамата почти всекидневно се изказваха негативно един за друг и бяха позиционирани като главни опоненти в държавата.

Хора от обкръжението на държавния глава твърдят, че догодина той ще активира политическия си проект, за който се говори отдавна. Износването на сегашния управленски модел му давало увереност, че е време да излезе на терен, още повече че мандатът му ще приключи в края на 2027 година. Евентуалната поредна невъзможност да бъде съставен кабинет след вота на 27 октомври ще направи появата на нов политически субект абсолютно необходима. В една подобна ситуация Борисов би могъл да потърси сътрудничество с бъдеща формация на Радев, която според социолозите ще получи стабилна подкрепа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране