12.06.2024 | 22:40
Вижте КОИ са новите български евродепутати
Листата на ДПС напускат двама избрани, за да влязат Танер Кабилов и Елена Йончева
Елена Йончева по време на предизборната кампания

Тази вечер ЦИК разпредели мандатите по партии за 17-те евродепутатски места от България. ГЕРБ получава 5 места, ДПС – 3, ПП-ДБ – 3, “Възраждане” – 3, БСП – 2, ИТН – 1.

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков, който водеше листата на ГЕРБ-СДС за евроизборите, няма да приеме спечеленото място в Европейския парламент (ЕП). Той ще остане депутат в Народното събрание, като ще влезе от Благоевград, където беше водач на местната герберска листа.

Това вероятно означава, че Желязков отново ще се стреми да оглави парламента, след като през април т.г. беше свален от поста с обединените усилия на ПП-ДБ, БСП, “Възраждане” и ИТН. Той беше номиниран за министър на иновациите в проваления проект за кабинет на Мария Габриел от март т.г., което означава, че партийният му лидер Бойко Борисов може би го пази и за следващото правителство.

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС ще са Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел и Илия Лазаров.

ПП-ДБ печели 3 мандата, но преференциалното гласуване сериозно размества евролистата на десницата. Нейният водач Никола Минчев, бившият шеф на парламента, също свален от поста като Желязков, запазва мястото си. След него с преференции се издига екслидерът на ДСБ Радан Кънев, който беше пети в листата. На база лични гласове мандат печели певецът Христо Петров-Ицо Хазарта, който заемаше шестото място в листата. Така Кънев и Петров изместват колегите си Стефан Тафров и Даниел Лорер, които бяха подредени на второ и трето място.

Във Фейсбук певецът защити формацията си, която понесе тежка загуба на отминалите избори. “Знам какво се изсипа върху нас, знам и защо. При всичките несъвършенства на този отбор той продължава да бъде онова, което смятам, че е нужно на България и на българската политика. Всичко, което се случи на тези избори е закономерно, то е част от пътя. Урокът ще бъде чут и разбран”, уверява той.

Трима евродепутати ще прати и “Възраждане”, която за първи път ще участва в ЕП. Това са Станислав Стоянов, Петър Волгин и Рада Лайкова. Журналистът Волгин е събрал близо 72 хиляди преференции.

Тази вечер ЦИК прие отказите да бъдат евродепутати на избраните от ДПС Джевдет Чакъров и Искра Михайлова. При това положение за Страсбург заминават Илхан Кючук, Танер Кабилов и Елена Йончева. Двамата евродепутати от БСП са Кристиян Вигенин и Цветелина Пенкова, която беше евродепутат и в предишния парламент. С преференции тя измести Румен Гечев.

От ИТН водачът на листата Ивайло Вълчев става евродепутат. ЦИК ще обяви имената им официално в петък.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране