16.05.2024 | 10:33
Явор Божанков опасно близък с хазартен бос
До момента Димитър Бонзов не е дал обяснение, защо пистолетът му е бил зареден

Драма с боен револвер, дете стрелец, хазартен бос и депутат втрещи България. 11-годишният син на народния представител от „Продължаваме промяната“ Явор Божанов простреля при игра с огнестрелно оръжие 12 годишната си леля. Слава богу, момиченцето ще се оправи. Но този странен случай породи въпроси, които останаха без отговор.

Народният представител е доволен, че инцидентът се разминал с „малкия дявол”.

На 12 май няколко приятелски семейства празнуват рожден ден в частна къща в Арбанаси. Времето е хубаво, децата щуреят на двора. Мощен изстрел предизвиква паника, а раненото момиченце лежи на земята и пищи. 11 -годишният син на Божанков е намерил под възглавничка на пейка в двора револвер „Смит й Уесън“. Хлапето мисли патлака за играчка и прострелва в ходилото девойчето. Чист късмет! Мощният боеприпас от калибър 357 магнум е създаден да стреля по бронираните коли на гангстерите в САЩ. Удари ли, троши кости, убива и осакатява. Сигнал до 112 обаче няма.

Полицията разбира за случая от спешните – медици.

„Малкият дявол. И двете пострадали деца са от нашето семейство. Раненото дете е сестра на моята съпруга. Рожденият ден е на майката на друго дете. Нашите деца са съученици, ходят в едно училище в един и същи клас. Всички бяха в шок, възстановяваме се постепенно. В момента раненото момиче е в болница и се възстановява. А собственикът на пистолета – баща на едно от децата на партито, се занимава с производство на хляб“, обясни пред bTV Божанков. Самият той не е бил на мястото на инцидента.

Депутатът, който прелетя като пойна птичка от БСП в ПП, се кълне, че на тържеството не е имало ВИП баровци, общинари и политици – били само роднини и приятели. Законно притежаваният патлак, с който стана белята, е на бизнесмена Димитър Бонзов, а рожденият ден е на съпругата му Мая Банзарова. Кой дявол го е накарал да остави оръжието без надзор в двора, в който играят хлапетата, не е ясно. Той ще отговаря за причинена средна телесна повреда на непълнолетно лице и за това, че е държал огнестрелно оръжие, като не са взети мерки за безопасност и то не е съхранявано по правилата.

„Наказанията, които се предвиждат за  тези престъпления са до 6 г. затвор за първото и от 3 до 10 г. лишаване от свобода за второто“, каза районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов.

До момента Бонзов не е дал обяснение пред разследващите, но ще му се наложи, въпреки че си тръгна от ареста без обвинения. Той е в хазартния бизнес от години, държи игрални зали с машинките на късмета. Има и няколко компании за производство на хляб й хлебни изделия. Тестените му изкушения се продават почти в цялата страна. Любопитно е, че и двата основни бизнеса на Бонзов –  хлебопроизводство и хазарт бяха ударени сериозно в последната засега сега сесия на парламента. С промените в закона за хазарта беше забранена рекламата на игрите на щастието в медиите. Хазартните босове са потърпевши и от други рестрикции. Затварят казината в малките градчета с население до 10 000 души, спират да пускат социално слаби в  залите и др. В същото време НС удължи нулевата ставка за хляба и брашното до края на годината, а Йордан Цонев от ДПС предложи и ограничаване на търговските вериги да слагат надценка над 15% на хляба. Търговците на едро заплашиха, че ще спрат да зареждат определени видове хляб, което ще рефлектирали върху производителите.

В Политическите централи се говори, че теслата за букмейкърите цели да  ги принуди предизборно да развържат кесията.

Ако са послушни, след  вота законът за хазарта можел да претърпи малки корекции и да бъде смекчен. Източник на „Галерия“ твърди, че именно заради връзките си с крупни  бизнесмени от Габрово и Велико Търново Явор Божанков бе приет в редиците на „Промяната“. Справка в НС показа, че Божанков е гласувал промените в закона.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране