16.10.2022 | 21:34
Явор Гечев чегърта социалисти – слага хора на ГЕРБ и пионки на Георги Гергов
Млад социалист обижда социалиста - министър с думите "Свиньо дебела" на последния пленум на БСП

„Свиньо дебела” – така млад социалист скандира след виден представител на опозицията, която иска оставката на Корнелия Нинова. Сцената се разиграва на последния пленум на БСП, който се проведе дни след изборите и трябваше да обсъди резултатите от тях.

Спестяваме имената на участниците в скандала, но е факт, че от думите на младия социалист се почувствали силно обидени няколко опозиционери, които имат наднормено тегло.  Особено възмутен от обидните думи бил Явор Гечев, който е служебен министър на земеделието. Свидетелите ни дори останали с впечатление, че репликата е насочена най-вече към него.

„На косъм беше двете страни да се сбият – продължават източниците ни. – Едва ги разтървахме, такъв резил не е имало отдавна.”

Конкретният повод да се стигне до обръщението „свиньо дебела” са уволнения на социалисти и замяната им с кадри на ГЕРБ. Чистката засегнала дългогодишни членове на БСП. Те са бесни на своите другари по партия.

Специално уволнени от Явор Гечев обясняват, че са дълбоко обидени и ще си отмъстят: „Не сме очаквали това точно от него, след като в няколко изборни кампании помагахме с всички сили на неговата съпруга Радина, която беше кандидат за депутат в 25 район! И след всичко това той ни заби нож в гърба!”.

Явор Гечев от години е известен като протеже на пловдивския олигарх, масонски бос, руски гражданин и почетен консул на Русия Георги Гергов.  Първата работа на Гечев като служебен министър беше да смени почти целия управленски състав на фонд „Земеделие”, който ежегодно изплаща около 3 млрд. лв. по различни европейски програми.

На мястото на уволнените социалисти той веднага нареди протежета на своя ментор Георги Гергов. За изпълнителен директор на фонда беше поставен  пловдивския кадър Георги Тахов, който преди това е оглавявал НАП в града на олигарха.

Назначението му в данъчното отново казват, че е станало под диктовката на Гергов. Тахов далеч не е оставил добри впечатления сред бившите си колеги в НАП.Той веднага довел свои колеги от данъчната служба в Пазарджик, където работел преди да се премести в Пловдив.

Естествен, наредил ги на ключови ръководни постове. Част от тях бързо се прочуват в Пловдив с настойчивото искане на почерпки от ревизираните фирми. Сред протежетата на Тахов е и арестуваната през 2020 г. шефка на отдел „Обработка на плащанията и задълженията” Ренета Иванова.

Тя е изловена докато получава 2000 лв. от собственик на фирма, срещу обещание да му оправи открити при ревизия уж фалшиви фактури.

Да припомним още, че Явор Гечев си взе за съветник и племенника на другарката Велислава Дърева – Емил Дърев. По времето на Станишев той е бил зам.-директор на фонд „Земеделие” и кариерата му тогава приключва с арест през 2010 г., заедно с кмета на община Садово Марин Йосифов и консултантката Анжела Запрянова.

Причината е, че искали 250 хил. лева подкуп от строителна фирма, за да й дадат изграждането на канализацията в село Кочево.

Заради това „приключение” Дърев получава условна присъда. След това той става съдружник в фирма „Вока-Консулт”, която консултира европроекти в земеделието.

В момента тази компания стои зад десетки проекти, които най-вероятно ще получат европари, още повече, че Дърев е съветник на Явор Гечев и наблюдава точно харченето на парите от Брюксел във фонд „Земеделие”. Това са накратко казано новите кадри на служебния министър, който отнася обиди и закани за отмъщение на пленума на БСП.

В драматичните разправиите на последния форум на БСП, казват че активно се включил и Калоян Паргов, който е сред най- отявлените критици на Нинова. „Паргов явно се чувства недосегаем, обгрижван от двамата си бодигардове, с които плътно се движи, да не кажем нещо повече” – твърдят опонентите му.

Те са категорични, че на местните избори Калоян Паргов няма да бъде издигнат отново за общински съветник в столицата. Както е известно, до преди няколко месеца той беше шеф на столичните социалисти, но Корнелия Нинова го отстрани от поста.

На последния пленум пък Калоян Паргов и Кирил Добрев не бяха допуснати да участват и да гласуват. На свой ред те бяха размахали съдебно решение, с което им се възстановяват правата в БСП. Според Нинова и хората й в ръководството на партията те вече са само редови членове, без право на глас в Националния съвет.

На пленума много упреци били отправени и по адрес на кмета на Перник Станислав Владимиров. Както е известно в работническия град БСП не получи нито един депутатски мандат, което не се е случвало досега.

„Как да гласуват хората за нас, след като кметът буквално премина към ГЕРБ през последните години” – упрекват го партийните другари. Владимиров също е от недопуснатите на форума, защото си бил подал оставка.

Източниците ни са категорични, че зад всички тези разправии, както и за ниските изборни резултати причината се корени най-вече в президента Румен Радев.

„Защо й трябваше на Корнелия да го извади от нищото и да направи този пенсиониран летец –  президент през 2017 г. Той веднага направи втори властови център в партията и сега берем плодовете на неговите амбиции” – категорични са социалисти, отвратени от братоубийствената по техни думи война в БСП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране