18.04.2022 | 11:32
За Вучич санкциите срещу Русия за аморални и безсмислени
Сръбският президент разкри, че е подложен на силен натиск от Запада заради отцепническия си подход към Москва

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че смята всякакви санкции за „аморални и безсмислени“, заради което страната му не се е присъединила към антируските ограничителни мерки, предаде БТА.

„Ако въведа санкции спрямо Русия, всички ще ме възхваляват, ще казват, че съм най-големият демократ в света, въпреки че до вчера ме наричаха авторитарен и полуавтократичен… Неподкрепата за санкциите ни струва скъпо. По-скъпо, отколкото си мислите. А ако го направим, това ще ни струва нашите принципи да не подкрепяме санкции срещу никого, защото от собствения си пример знаем колко неморално е да се налагат санкции, колко безполезно е това“, каза снощи Вучич пред телевизия „Пинк“.

Сръбският президент е заявявал и преди, че Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да въвежда санкции против Русия. Той също така обяви, че страната му прекратява всички военни и полицейски учения с  чуждестранните партньори. Той бе казал, че Сърбия смята и Русия, и Украйна за братски държави и съжалява за случващото се в Източна Европа, както и че е готова да окаже хуманитарна помощ на Киев.

Той също така припомни, че „Русия винаги е подкрепяла териториалната цялост на Сърбия от 2001 г. насам“, въпреки че Москва се е присъединила към забраната за полети над Сърбия от 1992 до 1996 г.

„Но това беше друго време… И не търся повод да оправдая стъпките си спрямо онези, които ни помогнаха по други важни въпроси“, подчерта Вучич.

В същото време той заяви, че Сърбия е единствената европейска държава, която не е наложила санкции. „Някои хора излизат на протести и казват: „Вучич е предател“. Предател на Русия? Единствената от всички европейски страни, която не наложи санкции, а ние сме от толкова малка страна“, посочи той.

На 9 април Вучич благодари на говорителя на руския президент Дмитрий Песков за това, че е разбрал защо Сърбия е гласувала за прекратяване на участието на Русия в Съвета на ООН по правата на човека, а на ръководството на Европейския съюз – за това, че е изключило Белград от ограниченията за доставки на петрол.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране