14.01.2022 | 11:28
Задава ли се ковид цунами?
Потвърдено е, че 75 българи са с Омикрон, разкри проф. Ива Христова

Задава се много голяма ковид вълна. Пикът вероятно ще е до края на януари. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в „Тази сутрин“ по бТВ.

От вчера имаме 75 положителни проби с Омикрон и четири нови случая на доказан грипен вирус AH3N2, добави тя.  Много малко проби се изпращат материал за грип, защото всички сме се хванали за COVID-19, но дори и тези малко проби говорят, че AH3N2 е настъпил у нас и се разпространява, обясни проф. Христова.

От данните за последните два дни на 2021-ва до 5 януари може с голяма степен на вероятност да се заключи, че към момента новият вариант е доминиращ, т.е. отнася се за над 55% от случаите, добави тя.

Вариантът напредва, добавяйки нови области – като Монтана, Велико Търново, Смолян, Кюстендил, заяви шефката на НЦЗПБ.

„Заразените с Омикрон са хора, които не са пътували. Сравнително равномерно е разпределението на коронавируса сред по-възрастното население“, обясни тя.

„Най-засегната е възрастта на активните хора – между 30 и 40 години, а другата по-засегната група е между 50 и 60 години, има заразени три малки деца на 1, 2 и 3 години, както и две деца на 16 години“, каза още проф. Христова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране