11.10.2024 | 19:51
Загина нелепо великият Кирил Маричков
"Щурецът" падна и си удари фатално главата на концерт на "Фондацията"

При нелеп инцидент почина легендарният Кирил Маричков. Музикантът е паднал на сцената в село Селановци, където е трябвало е да има концерт с група „Фондацията“. При качване за проби на звука той се е спънал в част от оборудването, съобщи кметът на община Оряхово пред bTV.

Музикантът е бил с тежка черепно-мозъчна травма и е починал е в линейката на път за болницата.

След броени дни Кирил Маричков щеше да отбележи 80-ия си рожден ден. Той е роден на 30 октомври 1944 г. в София. Първите стъпки на Маричков на музикалното поприще са рок формацията „Бъндараците“. Там свири на бас китара, а през 1967 г., след като групата се разделя, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават „Щурците“.

„Щурците“ е създадена през 1967 г., а името ѝ е избрано след конкурс в радиопредаване. Първоначално младите музиканти свирят кавър-версии или композиции на утвърдени поп композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие – рокендрол, хардрок и прогресив рок.

Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор на групата. Сред създадените от него хитове са „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Вълшебен цвят“.

През 1990 г. Маричков е избран за народен представител от листата на коалиция СДС в VII велико народно събрание, но по-късно го напуска. По време на предизборната кампания „Щурците“ записват популярната песен „Аз съм просто човек“, която се превръща в неофициален химн на опозицията.

С преустановяването на активната творческа и концертна дейност на „Щурците“ Маричков се отдава на солови проекти и обществени ангажименти. Първият му самостоятелен опит е саундтракът на култовия филм „Вчера“, включващ песента „Клетва“. По-късно издава два солови албума  – „Зодия Щурец“ и „„Искам да кажа“. Понякога се събира с колегите си от групата за отделни концерти или за кратки турнета по повод юбилеи.

От 2013 г. е член на група „Фондацията“. През 2019 г. издава своя последен албум „75“.

През 2010 г. Маричков е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за особено големите му заслуги в областта на културата и изкуството. През 2020 г. получава и най-високото държавно отличие – Орден „Стара планина“, I степен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране