24.05.2023 | 21:52
Зам. главна прокурорка спонтанно пратила проверка на зам. главния Б. Сарафов
Шефът на НСлС пита - какво е провокирало ревизия на работата му на шестата година

В отворено писмо до зам. главната прокурорка Даниела Машева Борислав Сарафов, който също е заместник главен прокурор и ръководител на Националното следствие, остро възразява срещу разпоредената ревизия на дейността му и заявява, че вижда в това натиск заради  изразената от  него позиция по отношение на обвинител №1 Иван Гешев.

Писмото е до Машева, защото тя в момента замества Иван Гешев, който е в отпуск, съобщава БНР.

Сарафов, от когото на практика тръгна масирана атака срещу шефа му, се оказва проверяван за периода от началото на миналата година досега, а Сарафов е бил уведомен за ревизията в понеделник.

Той специално подчертава, че административната му дейност никога не е представлявала интерес за ръководството на прокуратурата.

Тъй като директорът на Националното следствие вижда съвпадение на момента на проверката и на публичните атаки на Иван Гешев срещу него, той пита Даниела Машева сама ли е решила да я назначи или ѝ е било разпоредено от намиращия се по това време в отпуска обвинител №1, както и какво е провокирало ревизия на работата му на шестата година от избирането му за директор на Националната следствена служба (Сарафов кара като такъв втори мандат, който започна сравнително скоро – през ноември, 2022 г. Преди това беше зам. главен при Сотир Цацаров, б.р.).

„Разпоредената от Вас именно в този момент ревизия оставя в мен дълбокото убеждение, че върху мен се упражнява недопустим служебен натиск заради изразената от мен принципна позиция, явно засегнала силно личността на г-н Гешев.

Считам за абсолютно недопустимо да използвате ресурсите на институцията за оправдаване на неговите действия и в защита на персоналните му интереси“, пише в отвореното писмо Борислав Сарафов.

Според него действията на Даниела Машева, както и начинът и моментът, в който са предприети те, ясно показвали на всички прокурори и следователи в страната, а и на цялата общественост, че главният прокурор Иван Гешев е готов да използва и нея, и прокуратурата като инструмент в опит да се разправи с неудобните му.

„Очаквам Вашите отговори! Дължите ги не толкова на мен, колкото на всички колеги прокурори и следователи, както и на цялото българско общество“, завършва отвореното писмо на Борислав Сарафов, разпространено чрез БТА.

Между другото, членове на Прокурорската колегия на ВСС, които подадоха вече две отделни искания за предсрочно уволнение на Гешев, също обвиняват главния прокурор, че ползва пълномащабно ресурсите на държавната институция Прокуратура за лични саморазправи.

„Дни преди заседанието на Пленума на ВСС за произнасяне по редовността и допустимостта на искането за неговото предсрочно освобождаване от заемания пост, главният прокурор продължава да използва целия човешки, материален и технически ресурс на Прокуратурата на Република България като прикритие за своите действия и жив щит за постигане на лични цели и амбиции.

От името на институцията, която представлява, пред държавният герб и националното знаме, по време в което оповестява, че ползва отпуск, той изразява позиции и заключения, анализира процеси и събития, като се опитва да овладее натрупаната гражданска енергия за постигане на цели несъвместими със заеманата от него служебна позиция“, написаха вчера те.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране