19.04.2015 | 18:40
Започва чистка в БНТ, БНР и БТА
Държавните медии трябва да съкратят разходите си за персонал с 10%

Ултиматумът, който правителството постави на БНР, БНТ и БТА за 10-процентни съкращения, вече е на път да се реализира и в националното радио започват да редуцират състава си.

В бюджет 2015 са предвидени 42 112 млн. лв. за БНР, 65 147 млн. лв. за БНТ и 4 385 млн. лв. за БТА. Там обаче е записано още, че трите държавни медии трябва да “намалят разходите за персонал с 10% спрямо утвърдените за 2014 г.” Според запознати във финансово измерение за БНР тези съкращения са от порядъка на около 2 400 – 2 600 млн. лв. Финансовият министър Владислав Горанов не е пропуснал да напомни на държавните медии за предписанието.

Генералният директор на БНР Радослав Янкулов вече започва да орязва щатовете. Най-ощетени от натиска на управляващите ще бъдат работещите в радио “България”. Най-много овакантени бройки ще има именно от тази структура, като се очаква да бъдат освободени много квалифицирани кадри, постъпили на длъжност като преводачи-говорители. Подготовя се и съкращаване на броя на чуждоезиковите емисии. В момента радио “България” излъчва на 11 езика – български, английски, руски, френски, немски, испански, турски, арабски, сръбски, гръцки и албански. Редакцията ежедневно излъчва интервюта, репортажи и коментари, насочени както към българските общности в чужбина, така и към чуждестранната аудитория.

Служителите, назначени на изпитателен срок, минават на 4-часово работно време. Петима души от “Хоризонт” излизат в пенсия. Орязват се премиите, а общо 100 души от различните звена ще бъдат освободени.

В интервю бившият директор на “Хоризонт” Васил Чобанов намекна, че въпреки пословично ниските заплати в медията има журналисти, които получават добри хонорари. Преди някколко дни в отворено писмо Емил Янев и Кин Стоянов попитаха вярно ли е, че служители в рекламата на БНР получават премии и хонорари за рекламните приходи в БНР, въпреки че това е тяхна трудова характеристика.

“Държавният финансов контрол одитирал ли е тази практика? Наистина ли служители на БНР, които получават заплатите си от бюджета, също така прибират комисиони в размер на 25% от бюджетните средства, които БНР получава от различни министерства по комуникационни програми? Управителният съвет на БНР взел ли е решение, което поощрява подобни практики?”, питат двамата журналисти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране