19.06.2024 | 11:29
Започва война за лидерския пост в БСП
Три са основните лагери, които ще искат да овладеят столетницата, превърната от Корнелия Нинова в бутикова партия

Истинска подмолна война за лидерския пост започва в БСП след оттеглянето на Корнелия Нинова. Поне три са основните лагери, които ще искат да овладеят столетницата. Първият е формиран около президента Румен Радев. В този отбор най-силните фигури са Крум Зарков и Петър Витанов.

Сега Зарков е секретар на президента и беше министър на правосъдието в последното служебно правителство. В последните години Крум Зарков остро критикува Корнелия Нинова, но за разлика от други, остана член на БСП и около него никога не е имало съмнения за злоупотреби. През 2022 г. беше и кандидат за председател. Тогава Нинова също подаде оставка, но конгресът на партията не я прие и до състезание не се стигна. Петър Витанов пък беше евродепутат, но заради конфликт с Нинова не попадна в листата за новия Европейски парламент, а впоследствие отказа на няколко формации да участва от тяхно име в надпреварата. Много близък до двамата е и кметът на Перник Станислав Владимиров.

В миналото друг приближен на Румен Радев беше кандидат за поста на Никова. Това е Кирил Добрев, който през 2023 година беше изключен от БСП. Според устава председател на партията може да е човек, който е бил член на столетницата от 8 години и 4 от тях е бил член на националните органи. Очаква се Кирил Добрев и много други, изключени от партията, да се завърнат, особено след призива за това.
Другият кръг, който иска да овладее БСП за собствените си интереси, е на ГЕРБ и ДПС, твърдят привържениците на Корнелия Нинова. Според тях така ще се осигури парламентарна подкрепа за експертен кабинет, като повечето от червените депутати гласуват с мнозинството в зала. А заподозреният за острие на този кръг е Драгомир Стойнев, който е в добри отношения както с хората на Бойко Борисов, така и с отговорни фактори в ДПС. Стойнев ще е депутат в 50-ото народно събрание като водач на листата в Пазарджик. Той е член на Националния съвет на БСП и дългогодишен народен представител, беше и министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета на Пламен Орешарски през 2013 и 2014 година. Сочен е за близък до Сергей Станишев, който също е във война с Нинова.

Нов костюм си е ушил и бившият шеф на софийската организация на партията Калоян Паргов. След отстраняването на наследника му Иван Таков Паргов отказа да се кандидатира отново за председател на градската организация през април. Според източниците на „Филтър“ обаче той щял да се пробва за най-високия пост в БСП, въпреки че няма голяма подкрепа от редовите членове, които реално избират водача си.

Георги Свиленски е най-изявеният кандидат от лагера на Корнелия Нинова, ако тя не бъде отстранена от партията и не се кандидатира за трети мандат като председател. Името на Кристиан Вигенин също е в списъка на тези, които се спрягат като кандидати за лидер на БСП, но той едва ли ще изостави Европейския парламент, за да се занимава с вътрешнопартийни боричкания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране