03.12.2022 | 19:32
„Заради европейските ценности“: Шефът на Народния театър намекна, че ще уволни Морфов
За Васил Василев конфликтната пиарка Велислава Кръстева е по-важна от главния режисьор

Директорът на Народния театър Васил Василев намекна, че е взел решение да отстрани режисьора Александър Морфов и да остави на работа пиарката на театъра Велислава Кръстева.

„Времето вече много напредна и аз ще изляза с генерално решение. В единия случай, изпълнявайки закона, трябва да се разделиш с човек, който го е нарушил. В другия случай съм принуден да отстраня човек, който по никакъв начин не е нарушил закона“, коментира Василев на въпрос дали иска Морфов да напусне.

Попитан какво ще избере, той отговори, че „в европейска България би трябвало да държим на европейските ценности“, с което явно показа, че изборът му е в полза на назначената от него Кръстева.

 

В Народния театър в последно време има високо напрежение, започнало от конфликт между Морфов и бившата пиарка на ДПС Кръстева, след като на последните избори тя придружи почетния лидер на партията Ахмед Доган при гласуването му.

Заради скандала театъра напуснаха драматургът Захари Карабашлиев и режисьорът Явор Гърдев. Василев назначи комисия за вътрешна проверка на Морфов, която трябва да установи дали той е извършил нарушение на Закона за защита от дискриминация, надрасквайки с надписи „ДПС“ и „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“ вратата на кабинета на Кръстева. Сезирана беше и прокуратурата.

Впоследствие актьорът Валери Йорданов инициира подписка в подкрепа на Морфов, двамата с Албена Колева поискаха оставката на Василев, а след това 47 актьори от театъра го подкрепиха, като посочиха работните му достижения. Василев отказва да подаде оставка.

По думите на Васил Василев функцията на главния режисьор била да бъде обединител на театъра. „Функцията му не е да бъде художник на една или друга врата. Не му е функцията да изразява някакъв протест, който той го осъзнава два дена, след като той го е извършил в един празен театър“, настоя той.

Василев не можел да разбере противопоставянето на Морфов срещу Кръстева, което според него е на лична основа от страна на режисьора. „Разбирате ли, когато има конфликт между един служител и друг служител, разбира се в това разрешение трябва да спазвам закона с всяка буква и всеки член. Но за да бъде извървяно и за да бъде направено решението, трябва да имам съответни доказателства. Аз не мога да обвинявам някой, не мога да съдя някой без вина“, отбеляза още директорът на Народния театър.

На въпрос дали ще подаде оставка Василев коментира, че не бил човек, който не може да си тръгне във всеки един момент, но щял да си тръгне за нещата, които не е свършил и никога нямало да си тръгне за нещата, които е свършил.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране