21.02.2023 | 12:34
Защитниците на лева от „Възраждане“ събират дарения в евро
Набирателната кампания на Костадинов използва американска платформа

Ръководителите на партия „Възраждане“ шумно се кълнат във вярност и любов към българския лев и агитират за референдум срещу единната европейска валута, но събират дарения в евро, използвайки американска интернет платформа. Това разкри изданието Euroactiv.bg.

Във видео в YouTube, озаглавено „Не на еврото!“, лидерът на партията Костадин Костадинов призовава гражданите да положат подписа си за провеждане на референдум за запазване на българския лев. Под същото видео Костадинов приканва почитателите си да подкрепят партията чрез дарение в платформата Patreon. „Срещу 5, 10 или 25 евро на месец симпатизантите могат да станат спонсори на „Възраждане“, като се сдобият с членство ниво „сребро“, „злато“ или „платина“. Patreon работи с 12 различни валути, но левът не е сред тях“, разказва статията на Euroactiv.

Изборът на „Възраждане“ е странен – в интернет има и други платформи за набиране на средства, които за разлика от американската дават възможност да се дарява не в западни валути, а в български левове.

Партията, която се самоопределя като патриотична, ползва американска платформа за набиране на евро „за произвеждането на видеоматериали, подпомагащи различни каузи и организации в полза на България“ (това обяснява Костадинов във въпросното видео в YouTube). А основната кауза, на която „Възраждане“ гради и цялата си кампания за предстоящите парламентарни избори, е заклеймяване на еврото и на членството на България в еврозоната.

В поведението на активистите на „Възраждане“ има и други „валутни“ парадокси. Миналата година разследване на BIRD разкри, че част от депутите на тази партия предпочитат да държат спестяванията си не в левове, долари или рубли примерно, а именно в евро.

В разгара на пандемията Ковид – 19 „Възраждане“ пак бяха уличени в шизофренно поведение. Курсът на партията бе яростно отричане на ваксините, а част от депутатите й се оказаха имунизирани срещу коронавируса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране