27.05.2021 | 11:25
Защо БНТ, бТВ и Нова са на една каишка? И кое е посегателство на свободата на словото?
Втори министър критикува телевизиите и поиска оставка на Кошлуков

И за слепите в България е ясно, че трите големи телевизии у нас са на една каишка и ръката, която я държи, се крие в Банкя. Дали е посегателство на свободата на словото, ако човек от служебното правителство констатира този скандален факт?

Организации, будни граждани и публицисти, реагираха неотдавна, че след интервю в Би Ти Ви с вътрешния министър Бойко Рашков, той се изказал за срамното поведение на водещите на сутрешния блок. Това е посегателство върху свободата на словото, проплака в специална декларация и Би Ти Ви. Няма значение дали медиите цитираха точно думите на Рашков, смисълът е ясен. За пръв път от години някой министър поставя така директно въпроса за телевизиите. Това изказване на министър за журналисти беше драматично обсъдено, а същевременно българите някак свикнаха и не реагират на всекидневните безобразия на трите големи телевизии.

Вчера още един министър се изказа за поведението на трите големи телевизии – Велислав Минеков. На брифинг на министерството той заговори за оставка на Кошлуков. Ще кажат ли отново, че това е посегателство на свободата на словото и на независимата БНТ?

„…Представители на кои парти най-често попадат в основните медии. …Наблюдавах през последните дни как по пет души от бившата управляваща партия се явяват едновременно в сутрешните блокове. …За инцидента от събота, за който получих множество обаждания и питания как е възможно това явление – брифинг на някаква политическа партия да бъде използван,

за да се прекъснат предаванията на три телевизии,

които са с най-висока гледаемост в България“, каза министърът.

„Частните телевизии не ме засягат като министър, нека това да бъде тяхната ежедневна програма… Сутрин рано да започнат с брифинги на всичките парти до късно вечерта… Но случаят с националната телевизия е друг“, каза министърът. БНТ и БНР са част от системата за национална сигурност. „Много добре е описано кога може да се получи такова прекъсване – при земетресение, бомбардировки, война, при явления, които представляват заплаха за националната сигурност“, каза Минеков. „Този брифинг определяте ли го като нещо по-важно от заплаха за националната сигурност и можем ли да сравним неговата значимост със земетресение?“, попита той.

За Кошлуков е ясно. Както Борисов се изказа за Даниел Митов неотдавна – „моят избор за премиер“, така може да каже същото за Кошлуков – моят избор за шеф на БНТ. И няколко лелки със спорна компетентност, инсталирани в СЕМ от парламента, избират „личният избор“ на Борисов. На Кошлуков му извадиха документ, че е бил програмен директор на телевизия „Алфа Атака“, защото към кандидата за шеф на БНТ имаше изискване да е бил на ръководна длъжност в телевизия определен срок време.

Той може да бъде отстранен от БНТ, ако сам подаде оставка или СЕМ да го смени, по формални причини, част от които са и посочените от министър Минеков. Лелите в СЕМ обаче няма да предадат Борисов. Остава бъдещият парламент да смени СЕМ, с промяна в закона и предрочно прекратяване на мандатите на членовете му. Както вероятно ще се случи и с Висшия съдебен съвет, съответно и с главния прокурор.

Такива стъпки няма да бъдат посегателство на свободата на словото или на независимата съдебна власт, а напротив – тяхното възстановяване.

Как става така, че и частните Би Ти Ви и Нова тв са толкова обслужващи към бившия премиер и бившите управляващи? Какво трябва да ги кара да прекъсват програмата си, за да показват брифинг на ГЕРБ, на който се приказват обичайните демагогии, дори нищо извънредно. Това да не е земетресение, наистина, както пита Минеков?

Някакъв сериозен мотив трябва да имат. Също и да канят непрекъснато всеки ден подбрани хора от ГЕРБ и няколко коментатори клакьори, които вече са опротивели на зрителите. Това е самоубийствено поведение за която и да е частна телевизия.

Единственото обяснение е за Би Ти Ви и Нова тв е,

че собствениците им са пряко или косвено контролирани от човека в Банкя.

Не е ясна собствеността на двете телевизии. Компанията, която притежава Би Ти Ви, заедно с още няколко телевизии в Източна Европа, неотдавна беше купена от чешкия милиардер Петер Келнер, който загина в Аляска. Тя все още е собственост на същата чужда компания. Какво може да накара българската част от нея да е толкова обслужваща, че дори против интересите си като частна телевизия? Или вече задкулисно с разни схеми е откупена или частен акционер близък до премиера Борисов е влязъл като съсобственик. Така години наред с малък дял от собствеността в Би Ти Ви там ролята на сив кардинал играеше рекламният бос Гергов. Сега кой?

Или има друга, по-проста схема – покойният Келнер притежаваше в България и други неща, например мобилният оператор „Теленор“, смяташе да разширява бизнеса си. Лесно е, когато си назначил шефовете на всички държавни агенции и комисии („моят личен избор“) да скръцнеш със зъби на този чужд инвеститор да не ти мъти водата чрез телевизията си. И той, за да не си пречи на бизнеса, да кандиса и да каже – окей, кой искате да е шеф в тази телевизия? И такае въпросът се решава.

Но всичко тече, всичко се променя. Собствеността на Нова тв се промени няколко пъти, като през всичките последни десетина години тя беше позорно обслужваща към управляващите. Да не задълбаваме кой фонд от чужбина е купил последно от Домусчиев Нова тв. Няма да е ясно кой седи отзад, дали някой корпулентен български бизнесмен или друг, не толкова корпулентен.

При всичкии положения, след като човекът от Банкя е паднал от власт, а двете най-големи частни телевизии го обслужват самоубийствено, това означава само, че той още има контрол върху тях чрез други лостове. Най-вероятно чрез собствеността.

Да, но всичко продължава да тече и да се променя. Утре ще има друго правителство, дори ще има по едно ново правителство всяка година в обозримо бъдеще. Ако двете най-големи частни телевизии продължават така нелепо да обслужват ГЕРБ и да се занивамат с пропаганда срещу другите партии, ще стигнат до абсурд.

Дали някакви собственици обслужват Борисов, дали собствеността по някакъв начин стига до Банкя, при всички положения тази пропаганда означава големи загуби. А парите могат да решат някои политически въпроси, дори против волята на собствениците.

Иван Бакалов, e-vestnik.bg

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране