05.08.2022 | 11:03
Защо да е лошо да имаме нов договор с „Газпром“?
Цената на газа ще започне да пада след септември, заяви шефът на КЕВР

Служебното правителство е склонно да преговаря с руската „Газпром“ и не харесва идеята за газови доставки чрез танкери. Това се разбра от думите на зам.-министъра на енергетиката Еленко Божков пред Нова телевизия. Според него сега България трябва да преговаря за възстановяване на доставките, а количествата, които са били пропуснати, да се ползват в бъдещ период.

Божков е част от кризисния щаб, създаден от служебния кабинет за решаване на газовата криза. Структурата започна работа преди ден като досега бяха изказани серизони критики срещу правителството на Кирил Петков, което отказа да плаща газовите доставки в рубли. Появиха се и съмнения, че служебният кабинет ще направи опит да възстанови диалога с руската страна при евентуално изпълнение на техните условия.

Божков бе питан дали няма опасност, ако започнат нови преговори, „Газпром“ да се отметнат в последния момент или пък да поискат нов дългосрочен договор в замяна на възстановени доставки.

Това защо трябва да е лошо? Обвързването с нов дългосрочен договор„, отговори Божков.

На друг въпрос по същата тема той заяви: „Затръшната врата се открехва трудно и изисква време. Тази врата е затръшната от нас„. Той допълни, че България трябва да разгледа всяка опция за доставки „независимо каква буря ще ни брули“.

Зам.-министърът на икономиката не спести критики по адрес на шефа на „Булгаргаз“ Иван Топчийски. По думите му той се явил на първото заседание на кризисния щаб „добре загорял във ваканционния смисъл“ и донесъл класьор с над 1000 страници документи. Според Божков шефът на държавната фирма не знаел колко точно ще струва слотът за първия танкер втечнен газ. Обяснил, че частната фирма ще иска определено количество гориво в замяна на възможността да се разтоварва и може би и пари, но не било сигурно. „Това са големи суми. Как рискуваме при това положение?„, попита Божков.

България ще има недостиг на газ за третото тримесечие независимо дали ще бъде използвана опцията за доставки на втечнен газ с танкери и количествата азерски газ, заяви още Божков. Затова трябва да се търсят и други източници.

Според него заявеното от правителството намерение за нов търг за доставки на втечнен газ цели да коменсира именно този недостиг. Това не отменяло втечненият газ от танкери, но при тях нямало яснота колко ще струват т.нар. слотове за разтоварване и пренос.

Недостиг на природен газ няма да има, но цената му ще бъде по-висока. Това заяви пред бТВ шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. По думите през август цената за мегаватчас ще е малко под 300 лв. Очаква се намаление след септември.

Според Иванов цената ще намалее, тъй като доставките от Азербайджан са гарантирани. Става дума за около 1 млрд. куб. метра газ. В момента се водят преговори за още 0.5 млрд. куб. метра.

Останалите количества ще дойдат чрез втечнен природен газ, с танкери, които са в Източното Средиземноморие. Там има такива плавателни съдове, с такива количества газ„, каза Иванов.

По думите проблемът е не с количествата, а с инфраструктурата за доставките им. Според него най-изгодният вариант е това да се направи през гръцкия газов терминал Ревитуса.

В президентството са обмисляли дали да не се обяви извънредна ситуация заради газовите доставки. Това заяви пък бившият зам.-министър на икономиката Димитър Маргаритов. Той твърди, че е имало консултации с правни експерти по този въпрос. Целта била да се всее паника.

Беше споделено от участници в тези срещи, че подобни формати са се състояли в президентската институция. Правят някакви други неща и аз ви казвам, че не мога да коментирам дали всички хора, които са назначени в последния ден и половина, са професионалисти„, каза пред бТВ Маргаритов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране