02.11.2022 | 16:31
Госпожа „Лъжа“ отново разобличена! Защо Крум Зарков прати „Съдебна охрана“ на Нинова?
Прокуратурата търси соцлидерката за нейно дело срещу журналиста Явор Дачков

Административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова опроверга на брифинг твърденията на лидера на БСП за действията на служители на Главна дирекция „Охрана“.

„Прокуратурата не е разпореждала каквито и да е действия на „Съдебна охрана“ към Министерство на правосъдието. Въпросите за горното следва да бъдат отправени към служебния министър на правосъдието г-н Крум Зарков,“ заявиха от държавното обвинение.

„За пореден път призоваваме политиците да не нарушават Конституцията и законите в страната, за спазването на които точно те трябва да дават пример на всички“, добавиха от държавното обвинение.

„Политически манипулации, непочиващи на фактите и на българското законодателство, само задълбочават недоверието към държавата и институциите. И цената отново, ще повторим, плащат не политиците, а хората“, уточниха от Софийската районна прокуратура.

По-рано днес стана ясно, че Нинова и членове на БСП са получили призовки за разпити от прокуратурата.

“Тази сутрин в 7:30 в дома ми дойдоха двама униформени от “Съдебна охрана”. “Съдебна охрана” по закон изпълнява принудително довеждане. Както знаете прокуратурата се опита да се намеси във вътрешнопартийните дела на БСП. Отказахме да предадем документи, както и да се явим на разпит, на който да даваме обяснения как и защо сме гласували вътре в партията по време на Национален съвет. Очевидно прокуратурата е задействал следващата стъпка – принудително довеждане”, обясни пред журналисти Нинова и повдигна въпроса имат ли тези действия общо с вчерашната среща на БСП с главния прокурор Иван Гешев.

По думите на Нинова извикани на разпит са преброители в Националния съвет на БСП. “Вече ме принуждават за пореден път аз да връчват призовки на членове на БСП за разпит. Няма да изпълня и това указание”, категорична бе тя, като поясни, че в закона има текст, който гласи, че работодател може да връчва призовки. “Председател на партия, не е работодател”, заяви Нинова.

Призоваването на Корнелия Нинова не е по искане на прокуратурата, а по делото на лидера на БСП, което тя води срещу журналиста Явор Дачков, обяви пък правосъдният министър Крум Зарков.

„След изявлението на Корнелия Нинова от Народното събрание, че е била посетена от “двама униформени от съдебна охрана, а те по закон изпълняват принудително довеждане”, в качеството си на министър на правосъдието незабавно извърших проверка, от която установих следното:

Служители на Главна дирекция “Охрана” са посетили адреса, за да предоставят на Корнелия Нинова акт на Софийския районен съд по нейна частна тъжба срещу журналиста Явор Дачков. Съдът е разпоредил книжата да се изпратят на страните по делото, за да могат те да се запознаят и да преценят дали да се възползват от правото си да обжалват в указания срок.

Главна дирекция “Охрана” към Министерството на правосъдието е отговорна и длъжна да изпълни съдебното разпореждане, като установената практика е служителите да посещават гражданите преди или след работно време, дотолкова, доколкото тогава е най-вероятно те да са у дома си“, написа във фейсбук Зарков.

Преди дни пък прокуратурата образува проверка по жалба на Кирил Добрев срещу лидера на БСП Корнелия Нинова.

Сблъсъкът Нинова-Добрев датира отдавна. В края на миналата година той бе изключен от ръководството на партията. Няколко месеца по-късно, в края на юли решението на Националния съвет на партията бе отменено от съда.

През август Добрев е поискал да присъства на заседание, тъй като вече е бил възстановен като член на ръководството. Тогава обаче не е бил допуснат. Именно поради тази причина е и жалбата му. Самата Нинова обясни, че от нея се иска да предостави на прокуратурата запис и заверени стенограма и протокол от заседание на Националния съвет на 25 август.

В жалбата на Добрев се твърди, че има извършено престъпление – неизпълнение на съдебно решение. Към момента не е ясно дали прокуратурата счита, че има достатъчно данни за извършено престъпление.

През последните дни Нинова обвини прокуратурата, че се намесва в партийните дела. Днес в БСП неофициално допуснаха и че Крум Зарков, който е един от най-острите вътрешнопартийни опоненти на Нинова нарочно й е пратил „Съдебна охрана“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране