25.09.2024 | 10:46
Зеленски иска ООН да „принуди“ Путин да сключи мир
Украинският президент ще представи на Байдън и на Конгреса на САЩ подробностите по „плана за победа“

Украинският президент Володимир Зеленски заяви по време на сесията на Съвета за сигурност, посветена на Украйна, в рамките на срещата на високо равнище на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че „Русия трябва да бъде принудена да сключи мир. Украинският президент, който е в САЩ от неделя вечерта, трябва да представи на американския си колега Джо Байдън и на Конгреса на САЩ подробностите по „плана за победа“, целящ да сложи край на руската инвазия, съобщава „Франс прес“.

По време на изказването си Зеленски посочи с пръст Иран и Северна Корея, обвинени, че подпомагат руската военна машина в Украйна. „Русия няма никаква легитимна причина – абсолютно никаква причина – да прави Иран и Северна Корея де факто съучастници в престъпната си война в Европа, с техните оръжия, които ни убиват, убиват украинци“, заявява Зеленски.

Трима загинали и 34 ранени след руска атака срещу жилищен квартал в Харков Най-малко трима души бяха убити във вторник, а други 34 бяха ранени при нова руска атака срещу жилищен квартал в Харков, втория по големина град в Украйна, който редовно е обект на въздушни удари, съобщиха властите. „Целите на руските бомби бяха жилищен блок, пекарна, стадион. С други думи, ежедневието на обикновените хора“, коментира Зеленски.

По време на сесията на Съвета за сигурност държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова международната общност да предприеме действия за осъждане на военната помощ, която Техеран и Пхенян оказват на Москва. „Подкрепата на Техеран и Пхенян помага на руския президент Владимир Путин да причинява кланета, страдания и разруха на невинни украински мъже, жени и деца“, заявява той. От своя страна китайският външен министър Ван И увери, че Пекин не е страна в конфликта и напротив, подкрепя мира. „Китай нито е в основата на украинската криза, нито участва в нея. Китай винаги е на страната на мира“, заявява той, отхвърляйки обвиненията на САЩ, че Китай оказва подкрепа на Москва.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране