31.08.2022 | 10:13
Зеленски към руските военни: Време е да бягате
Окупаторите трябва да знаят, че ние ще ги прогоним до границата. До нашата граница, чиято линия не се е променила, категоричен е украинският президент

„Ако искат да оцелеят, време е руските военни да бягат. Вървете си у дома. Ако се боите да се приберете в Русия, предайте сe и ще ви гарантираме спазване на всички норми на Женевските конвенции.“ Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в обръщение в профила си във фейсбук. Той даде първи признаци, че Украйна е започнала офанзива на юг за възстановяване контрола над град Херсон и окупираните части от едноименната област.

Съветник към кабинета на президента коментира, че украинската армия бомбардира не само Антоновския мост през Днепър но и фериботната линия, изградена в Херсон от руснаците като алтернатива за снабдяване на останалите почти откъснати войски по западния бряг на реката. Според противоречиви съобщения Кримският мост е затворен за трафик в посока Севастопол, за да се използва с предимство от армията. Западни и украински военни разузнавателни източници отбелязват през последните дни струпване на руско оръжие и части в Южна Украйна като евентуална подготовка за руска офанзива.

„Няма да чуете конкретика от някой наистина отговорен човек. Защото това е война. И така е по време на война“, каза още Зеленски.

„Но окупаторите трябва да знаят: ние ще ги прогоним до границата. До нашата граница, чиято линия не се е променила. Нашествениците го знаят добре. Ако не ме послушат, ще се разправят с нашите защитници, които няма да спрат, докато не освободят всичко, което принадлежи на Украйна. И не е нещо особено. Не е нещо, което уж е започнало. Говорим за това от 187 дни“, допълни той и изброи районите на Харков, Луганск, Донецк, Запорожие, Херсон, Крим.

Сергий Хлан, местен депутат и съветник на областния управител на Херсон, каза пред украински телевизионен канал, че в понеделник е започнала „мощна артилерийска атака срещу вражески позиции по… цялата територия на окупираната Херсонска област“. „Това е съобщението за това, което чакаме от пролетта – това е началото на края на окупацията на Херсонска област“, добави той. „Това, което се случва сега, е подготвено, добре балансирано начало на контранастъпление“, каза Хлан пред Агенция „Франс прес“.

Михайло Подоляк, ключов президентски съветник в Киев, предупреди политици, експерти и коментатори да не спекулират за резултатите от военна операция преди да са чули официалните съобщения на министерството на отбраната и командването на армията. Той ги призова също да се държат професионално и да филтрират информацията „от уважение към нашите защитници“.

Няма начин независимо да се потвърдят съобщенията от украинска страна или твърденията на руските военни, че украинските опити се провалили „с трясък“.

Британското военно разузнаване коментира в бюлетина си за Украйна тази сутрин, че няколко бригади на украинската армия са засилили от 29 август артилерийските удари на няколко места по южния фронт, но предупреждава, че „е още не може да се потвърди размерът на украинското напредване“. Ето какво още се казва в текста:

Прецизни удари с голям обсег продължават да прекъсват руските линии за снабдяване

От началото на август Русия полага значителни усилия за подсилване на частите си по западния бряг на Днепър около Херсон

Повечето части около Херсон са с недостатъчна численост и разчитат за снабдяването си на крехки линии, използващи фериботи и понтонни мостове през реката

Интегрирането на войски от Южния и Източния военни окръзи на Русия предполага значителна реогранизация на силите в Украйна, извличайки поуки от това, че няколкото полунезависими оперативни командвания допринесоха за военни поражения в началото на инвазията

Ако Украйна успее да поддържа настъпателни операции, тази нова структури, която още не е тествана, вероятно ще е ключов фактор за устойчива руска отбрана в Южна Украйна.

Русия е изправена пред „многобройни неуспехи“ с дронове, произведени в Иран, придобити от Техеран този месец за използване във войната с Украйна, зави високопоставен служител на администрацията на САЩ, цитиран от „Ройтерс“. Според него във Вашингтон смятат, че Русия е получила през август безпилотни летателни апарати от сериите Mohajer-6 и Shahed. „Ние оценяваме, че Русия възнамерява да използва тези ирански дронове, които могат да извършват атаки въздух-земя, да водят електронна война и да служат за целеуказване на бойното поле в Украйна“, каза служителят, пожелал анонимност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране