17.08.2022 | 14:04
Зеленски призна: Знаех още миналата есен, че Русия ще ни нападне, но не исках да всявам паника
Една от целите е била украинците да останат в страната

Още от есента на 2021 година САЩ са предупреждавали Украйна, че президентът Путин готви инвазия в страната, призна Володимир Зеленски пред „Вашингтон Пост“. Украинският президент обясни още, че не е разпоредил открита подготовка за война, защото е искал да избегне паниката. Целта е била да се предотврати икономически крах и масова емиграция.

Една от целите е била украинците да останат в страната

Ако се беше обърнал към народа си и беше казал да се снабдят с пари и провизии, „тогава щях да губя по седем милиарда долара всеки месец от миналия октомври насам“. Зеленски защитава действията си: „Като цяло вътрешното ни усещане беше правилно: ако посеем хаос сред народа преди нахлуването, руснаците ще ни изядат. Защото в ситуацията на хаос хората бягат от страната“. Според него ключът към защитата на страната е украинците да останат на територията ѝ.

Критиците обвиняват Зеленски, че въпреки предупрежденията не е подготвил по-добре Украйна за инвазията. „Вашингтон пост“ проследява как през есента на 2021 г. ръководството на американския президент Джо Байдън е стигнало до извода, че Русия със сигурност ще нападне съседната страна. Констатациите се основават на сателитни снимки, прихванати съобщения и информатори. След това разузнавателната информация постепенно е била споделена със съюзниците, Украйна и обществеността.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране