03.04.2022 | 13:26
Зеленски с нова версия: Русия иска да завземе южната и източна част на Украйна
Президентът на Украйна похвали силите, които защитават Мариупол

Руските сили искат да завземат източната и южната част на Украйна. Това заяви президентът Волидимир Зеленски във видеообръщение, цитиран от БНР.

Русия е засилила въздушната си активност към Югоизточна Украйна през последната седмица, съобщава британското разузнаване. Това отразява предупреждението, направено от президента Володимир Зеленски, който каза, че Русия иска да завземе южната и източната част на страната.

„Каква е целта на руските войски? Те искат да превземат Донбас на изток и южната част на Украйна. Каква е нашата цел? Да защитаваме себе си, нашата свобода, нашата земя и нашия народ. Да направим всичко за защитата“.

В поредното си видеообръщение тази нощ той също така похвали украинските сили, които защитават обсаденото южно пристанище Мариупол, което на практика е унищожено след седмици тежки руски бомбардировки. Украинската съпротива в Мариупол и други украински градове позволи на Киев да „спечели безценно време“, което допринесе за отслабването на военните способности на Русия, каза президентът. По-рано тази седмица Русия обяви, че ще намали „драстично“ бойните операции около столицата Киев и северния град Чернигов и вместо това ще се съсредоточи върху източните региони на Украйна.

Украинските сили заявиха, че са си върнали целия регион около столицата Киев, като руските части се изтеглят от ключови градове. Летище Гостомел близо до Киев, където се водят боеве от първия ден на конфликта, сега отново е в украински ръце.

Според репортери с оттеглянето на руските войски обаче се увеличават доказателствата за убийства на цивилни, което е военно престъпление. Те съобщават, че в град Буча, който е точно до Киев, са открили най-малко 20 тела, останали по улиците. Междувременно кметът на града каза, че 280 души са погребани в масов гроб в Буча и че градът е осеян с трупове.

Властите в Ирпен съобщават за най-малко 200 убити цивилни от началото на руската инвазия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране