14.06.2022 | 10:38
Зеленски: Ужасяващи жертви взима битката за Северодонецк
Руските сили контролират до 80% от града, но не са го превзели

Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че битката за Северодонецк взима „ужасяващи“ жертви, тъй като руските сили искат да превземат стратегическия източен град.

„Човешката цена на тази битка е много висока за нас. Тя е просто ужасяваща“, каза Зеленски в Telegram в ежедневното си обръщение към украинския народ снощи. „Битката за Донбас без съмнение ще бъде запомнена във военната история като една от най-жестоките битки в Европа“, добави той.

„Имаме работа с абсолютно зло. И нямаме друг избор, освен да продължим напред и да освободим нашата територия“, добави Зеленски в обръщението си в Telegram, призовавайки Запада да доставя повече оръжия на украинската армия.

Регионалният управител на Луганска област Сергей Гайдай уточни по-рано в понеделник, че руските сили контролират до 80% от Северодонецк, но не са го обградили или превзели заради яростната украинска съпротива. Той добави, че евакуацията от града и достъпът до него са невъзможни, тъй като последните мостове са взривени.

Съседният град-близнак Лисичанск също беше обект на интензивен руски обстрел, каза Гайдай. Луганска и съседната Донецка области са част от рускоговорящия регион на Донбас, където украинските сили се бият срещу промосковските сепаратисти от 2014 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране