14.09.2023 | 10:01
Земеделският министър подава оставка?
Кирил Вътев ще изпълни решение на парламента за отпадане на забраната за внос на украинско зърно, макар че има резерви

Министърът на земеделието Кирил Вътев е готов да подаде оставка, ако премиерът акад. Николай Денков му я поиска, заяви министърът пред депутатите от парламентарната комисия по земеделие. По-рано днес призив Вътев да подаде оставка отправи лидерът на БСП Корнелия Нинова след като той призна, че депутатите не са искали мнението му за отпадането на забраната за внос на украински стоки у нас.

„Министерството на земеделието ще се съобрази с решението на Народното събрание по предложението за отпадане от 15 септември на забраната за внос на украинско зърно в България“, заяви още Кирил Вътев.

„Все пак ние сме изпълнителна власт, не законодателна. Така че каквото решение вземе Народното събрание, ще го изпълним. Анализите, които са направени и на исканията, са само една от част от икономическия пъзел“, добави той.

Парламентът днес обсъди предложението за отмяна на забраната за внос на украински храни, но след спорове между ПП, ГЕРБ и ДПС, от една страна, и БСП и Възраждане, от друга, отложи решението си за утре.

Сутринта в телевизионно интервю Вътев заяви, че решението за отмяна на забраната за внос на украинско зърно ще предизвика тежки протести.

„Искрено се надявам да има много разум при обмислянето на окончателното решение, не само от страна на народните представители, но и от страна на земеделските производители, защото и със, и без забрана настоящата година е изключително тежка за селското стопанство поради сушата, наводненията, заради това, че има срив на световния пазар на зърно, коментира министърът.

Той заяви, че откакто е започнала войната в Украйна, „нищо не е същото“. Всичко е много различно и голяма част от нашите земеделски стопани са в критично състояние, добави Кирил Вътев.

От вътрешнополитическа гледна точка това ще създаде изключително напрежение в целия аграрен сектор. Не знам от външнополитическа гледна точка какви договорености има, коментира той.

Тази вечер в друго тв интервю Кирил Вътев уточни, че окончателното решение за вдигане на забраната за внос на украинско зърно е на ЕК и датата е 15 септември.

Става въпрос за 4 основни групи продукти – пшеница, царевица, слънчоглед и рапица.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране