25.11.2021 | 11:38
Жертвите от автобуса са 44, не 45
Осмият спасен е изчезнал

Жертвите от автобуса, изгорял на магистрала „Струма“, са 44, а не 45. Спасили са се осем човека, а не седем. Това е разказал мъжът, разбил задното стъкло на автобуса, през което са успели да изскочат оцелелите, обяви днес говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Всички 44 жертви са загинали вследствие задушаване, каза директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на същия брифинг.

Не е имало взрив. Пожарът не е възникнал от туби с гориво.

Не е извършен атентат – показва разследването до момента.

То потвърждава: пътните условия в района са много лоши, а на мантинелата, в която се е ударил шофьора, „въобще не й е там мястото“, заяви Сарафов.

Главният прокурор разпореди проверка на пътната сигнализация и маркировка на магистралите и първокласните пътища на територията на цялата страна, обяви още Милева.

Разказът на свидетеля

„Искам да кажа нещо лично. Аз бях на мястото на инцидента. Видях обгорелия автобус. Видях струпаните и овъглени трупове. Гледката беше ужасна. Това ще остане в спомените ми за цял живот – каза Сийка Милева. – Но по-тежка беше ситуацията, когато посетихме болница „Пирогов“, където са настанени 7 пострадали. Всички бяха в добро физическо състояние, но психически бяха в много тежко.

Всеки е настанен в отделна болнична стая, в отлични условия, за тях се грижат най-добрите специалисти в страната ни.

Лично попитахме всеки от какво има нужда. От телефон, с който да се свържат с близките си, от вода, от храна. Това, което търсеха, беше своите близки. Един търсеше майка си, друг – съпругата си, трети питаше как е детето му. Но те бяха в автобуса.

В една от болничните стаи се срещнах с момче на моята възраст. Когато го видях, му казах „Вие сте герой“. Той се усмихна и взе да ми разказва как е видял чук и е счупил задното стъкло, спасили се осем. Попитах го. „Вие сте седем.“ „Не, ние се спасихме осем човека.“

При огледа се намериха 44 трупа. Оттук идва и простата математика, тъй като по данни имаме, че са пътували 52-ма. Намерихме 44 трупа, в болница са 7 – четирима мъже и три жени. Остава голямата загадка къде е осмото лице. Работим по тази версия. Може да се касае и за недобър спомен.

Директорът на НСлС Борислав Сарафов разпореди следовател да разпита този пациент. Пред следователя в присъствието на преводач свидетелят категорично заяви, че са се спасили осем лица.“

От своя страна Сарафов заяви, че това „остава загадка“. Възможно е осмият да се е качил на друг от четирите автобуса на „Беса Транс“, които са пътували на екскурзията до Турция и обратно към Република Северна Македония. Те са се движили през 15-ина минути. Дали е така тепърва ще се изясни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране