01.11.2021 | 9:48
Зоран Заев подаде оставка
Неговата партия СДСМ се провали на втория кръг на местните избори

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев подаде оставка снощи след слабото представяне на неговата партия СДСМ на втория кръг на местните избори. „Поемам пълна отговорност за поражението на изборите“, заяви на пресконференция Заев, чиято социалдемократическа партия е водеща в управляващата коалиция. „Подавам оставка от поста премиер и от поста на председател на партията“, добави той.

Заев беше обещал да подаде оставка, ако партията му се представи зле в столицата Скопие. Опозиционната кандидатка за кмет на града Даниела Арсовска спечели втория кръг на изборите с 55,85 на сто от гласовете, съобщи централната избирателна комисия след преброяване на 60 на сто от гласовете. Тя се кандидатира като независима с подкрепата на консервативната партия ВМРО-ДПМНЕ. По време на кампанията СДСМ атакува Арсовска, че има българско гражданство.

ВМРО-ДПМНЕ е абсолютен победител на състоялите се местни избори показват най-новите данни, обявени тази нощ на страницата на Държавната изборна комисия, съобщават македонските медии. ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в 20 общини, сред които Охрид, Битоля, Вевчани, Македонски брод, Ресен, Гевгелия, Радовиш.

Управляващият СДСМ печели само в седем по-малки общини, Демократичният съюз за интеграция – също седем общини, Алиансът за албанците/Алтернатива печелят две общини, както и партията Беса. Демократическата партия на албанците печели едно кметско място.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране