24.11.2019 | 17:51
Зрелищен провал: „Тесла“ се издъни яко с грозния си пикап
"Сайбъртрък" се оказа не само отблъскващ на вид, но и не много надежден - прозорците му станаха на сол на демонстрационен тест

„Тесла“ представи на бляскаво шоу първия си електрически футуристичен пикап, наречен „Сайбъртрък“ (Cybertruck). Колата обаче предизвика критики за грубоватия си външния вид и буквално разсмя публиката, когато уж „нечупливите“ стъкла се натрошиха като на всички останали автомобили при теста за защитата при удар.

Зрелищният провал на „Тесла“ по време на демострационното шоу предизвика сериозни притеснения на Уолстрийт и прати акциите на компанията с цели 6% надолу, предаде Ройтерс.

Пикапът, наподобяващ брониран транспортер от бъдещето, бе показан на събитие в Лос Анджелис от главния изпълнителен директор на „Тесла“ Илон Мъск в четвъртък вечер. При дългоочакваното разкриване на модела под овациите на възторжените фенове, Мъск акцентира върху дизайна, силата и издръжливостта му като каза, че „Сайбъртрък“ „не прилича на нищо друго“ в сравнение с останалите пикапи, само за да бъде разтърсен веднага след хвалбата му с прозорците на автомобили.

За да се изфука със здравината на пикапа, Илон Мъск помоли своя главен дизайнер Франц фон Холцхаузен да удари първо врата от обикновен автомобил, която се огъна, а след това и колата, чиято външна конструкция е произведена от същата закалена стомана, използвана в космическите ракети, разработвани от компанията на Мъск „СпейсЕкс“ (SpaceX). Публиката избухна възторжено, когато чукът отскочи от повърхността, без да остави никаква следа.

Когато обаче минута по-късно опитът бе повторен с метална топка, за да покаже нечупливостта на стъклата, предният прозорец откъм шофьора се напука. „Мамка му!“, възкликна Мъск. „Добре, това май бе малко силничко“, каза той и бе направен втори опит със стъклото откъм задния пътник. Той обаче завърши по абсолютно същия начин.

„Е, не премина през стъклото, така че това е плюс за нашия модел“, опита да се измъкне от конфузната ситуация Мъск, видимо ядосан. Той разпореди „да се подобрят нещата“. Гафът обаче заля социалните мрежи и коства сериозни репутационни и финансови щети за компанията.

Виж видео от презентацията:

 

„Тесла“, чийто Модел 3 седан е най-продаваният в света електромобил, прави първия си набег на пазара на пикапи, където доминират „Форд“, „Дженерал мотърс“ и „Фиат Крайслер“.. Моделът на „Тесла“ „Сайбъртрък“ ще започне да се произвежда през втората половина на 2021 г. и вече се събират поръчки за доставката му. Стартовата цена е 39 900 долара, която се определя като доста добра от експертите.

В социалните мрежи обаче дизайнът на автомобила бе критикуван остро и дори бе наречен „отявлено грозен“. Основателят на „Тесла“ твърди, че дизайнът на „Сайбъртрък“ е „повлиян частично’ от филма за Джеймс Бонд „Шпионинът, който ме обичаше“ (десетият филм от поредицата за Джеймс Бонд и третият с Роджър Мур в ролята на агент 007).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране