11.05.2015 | 8:14
10 000 лв. за показания менте
За двойна сума казаното се оттегля в съда

Между 10 и 15 хил. лева струват едни платени показания на свидетел в съда по наказателно дело. Срещу тази сума той трябва да оневини виновен или обратното – да обвини невинен.

Сумата е определена от ромски бос, живеещ в близък град до София. Той е превърнал намирането на кoшаревски свидетели в доходоносен бизнес, разказаха разследващи пред “Монитор”, чиито дела са били провалени от платените свидетели.

“Въпросното лице взима пари от обвиняемия и му намира човек, който да свидетелства в негова полза. След време обаче иска още пари, за да продължи да лъже пред съда. Ако обвиняемият откаже, то свидетелят си променя показанията. Тогава цената е двойна, за да си ги оттегли”, обясниха схемата представители на държавното обвинение.

По време на дела те са пращали копие от протоколите на компетентните органи, но до присъди за лъжесвидетелстване така и не се стигало. В най-лошия случай се налагал повторен разпит на свидетеля.

Според запознати голяма част от очевидците по тежки наказателни дела срещу големи организирани престъпни групи са облагодетелствани по един или друг начин от показанията си. “Част от тях са от престъпния контингент и го правят, за да им се размине някое наказание, други го правят за пари, а трети от страх. Дори обаче да се ползват с някакви протекции от държавата, ако не са в специална програма, то те са изложени на голяма опасност”, обясниха запознати.

В края на миналата година прокурорски свидетел срещу кървавата банда на Йосиф Йосифов-Йоско Костибродскиябе разстрелян в столичния квартал “Банишора”.53-годишният Хрисим Хрисимов е втората жертва, накарана да замълчи с дъжд от куршуми, след като през май 2014 година в Своге бе убит Красимир Гочев-Шмид.Стрелбата срещу Хрисимов отекнала между блоковете на ул. “Ген. Иван Чернаев” късно – около 22 часа вечерта. На атентата не е имало преки очевидци.

По делото “Килърите 5” Хрисимов е бил разпитан като свидетел на 19 ноември 2014 г. в спецсъда. Преди това е давал показания срещу същата група и по делото за отвличането на шефа на “Руен” Стефко Колев. По него Йоско и хората му бяха оправдани. През лятото на 2003 г. след убийството на Филип Найденов-Фатик Хрисим също давал показания. Тогава полицията стигна до него и той се съгласи да свидетелства срещу групата на Йоско Костинбродския. Беше разказал, че са му платили като подставено лице да наеме къща в Банкя.

В договора като наемател записал измислени имена – Васил Илиев. В гаража на къщата бе открит джип “Мерцедес” с автомат “Калашников”, с който се предполагаше, че е стреляно по Фатик. Първият свидетел срещу Йоско Костинбродския – Красимир Гочев-Шмид, пък бе разстрелян на 20 май миналата година. 34-годишният мъж бе покосен от изстрели от автомат “Калашников” малко след 22 часа пред дома си в Своге.4 месеца след убийството бе задържан Михаил Туцов-Вандала. Той е обвинен, че разстрелял Шмид по поръчка на криминална структура.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране