01.03.2015 | 1:40
130 млрд. тона лед изчезват от Антарктида
Според учените, за да се стопи Антарктида напълно ще са нужни между 200 и 1000 години

Учените на Антарктида се опитват да разберат защо ледът се топи. Мнозина вярват, че този процес не може да бъде спрян и това може да има голямо отражение върху крайбрежните градове през следващите 200 г.

Това някога е било леден блок, но водата го разяжда и той започва да се топи. Ледът в Източна Антарктида се разтопява, но той изчезва още по-бързо на Запад. Според учените промените на климата означават, че ветровете изтласкват по-топлите води към западната част на Антарктическия полуостров – един от най-големите полуострови на света, и най-северната част на континента Антарктида. Разликата е малка – само няколко градуса, но оказва значителен ефект върху разтопяването на ледовете.

130 млрд. тона лед изчезват всяка година. Водата от този процес може да запълни 1,3 млн. басейна с олимпийски размери. Това повишава нивото на Световния океан с 1/3 от милиметъра, заради огромните му обеми.

Но ако цялата Западна Антарктида се разтопи, това би означавало да добавим още 3 метра над сегашното ниво на световния океан. До няколко десетилетия на крайбрежните градове може да се наложи да харчат по 1 трлн. долара годишно, за да се преборят с щетите. Сред засегнатите ще са Гуанджоу, Маями, Ню Йорк и Мумбай.

Добрата новина е, че повишаването на водните нива няма да се случи в нашия живот, нито в този на децата ни. Според учените, за да се стопи Антарктида напълно, би отнело между 200 и 1000 години.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране