08.06.2016 | 0:01
36 общини пред фалит
Кметовете им трябва да направят план за оздравяване

36 общини в страната имат финансови затруднения и кметовете им трябва да стартират процедура за финансово оздравяване. Това съобщи „Стандарт“. По данни на Министерството на финансите най-големи финансови проблеми има в Перник, Баните, Неделино, Минерални Бани, Стамболово, Видин, Сапарева баня, Рудозем и Смолян.

В понеделник в „Държавен вестник“ вече бяха обнародвани промените в Закона за публичните финанси, с които се въвежда ред за откриване на процедура по финансово оздравяване на закъсалите общини. Това дава възможност на общинските съвети на тези 36 общини да възложат на кметовете си да изготвят план за оздравяване и да проведе публично обсъждане на плана. В него може да има както мерки за повишаване на приходите, така и за свиване на разходите. В рамките на плана общинският съвет може да възложи на кмета да поиска от министъра на финансите временен безлихвен заем. В правомощията ни министъра вече е да прецени дали планът, който му е представен от дадена община, е достатъчно обоснован, за да отпусне заема или не.

Според новия закон общините с финансови затруднения се тези, при които са изпълнени поне три от общо шест критерия. А критериите са: годишните плащания по общинския дълг са над 15% от средния размер на постъпленията на общините за последните 3 години; наличните към края на годината задължения за разходи са над 15% от средния размер на разходите за последните 4 години; поетите ангажименти за разходи от общината са над 50% от средния размер на разходите за последните 4 години; просрочени задължения на общината надвишават 5% от разходите за последната година; общината има дефицит през всяка от последните 3 години; средната събираемост на данъците за имотите и колите е под средната събираемост за общините.

Оказва се, че за 36 общини са изпълнени поне три критерия, като в 5 общини са изпълнени дори 5 от критериите, а в 4 общини – 4 критерия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране