23.04.2015 | 12:18
5000 сделки с имоти за стотинки в Пазарджик
Срещу Тодор Попов има десетки сигнали до полицията и прокуратурата.
От 2007 г. до края на 2014 г. в Пазарджик са извършени над 5000 сделки за продажба на общински имоти за жълти стотинки.Това обяви пред bTV общинският съветник в Пазарджик Румен Петков по повод разследването на телевизията за построеното имение от кмета Тодор Попов в село Паталеница.Според независим оценител „селската къща“ на Попов, построена през 2014 г., струва около 1,5 млн. лв., а заплатата му е около 2000 лева. Имотът разполага с покрит басейн, фитнес, джакузи, парник, изкуствена река, къща за гости и др. Вчера Окръжната прокуратура се самосезира, а финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че НАП е започнала проверка.Общинският съветник от БСП Румен Петков и колегата му от ГЕРБ Тодор Георгиев обявиха, че Общинският съвет неведнъж е разглеждал съмнителни сделки. Според Петков от 2007 г. до края на 2014 г. са извършени над 5000 сделки за продажба на общински имоти за жълти стотинки.

По думите на Георгиев многократно са разглеждани и редица сделки с извънпазарни начални цени и с един участник, които „създават съмнения и предпоставки за недобри практики”.  „Община Пазарджик е в остър финансов дефицит, който продължава вече няколко години. Общите дългове надхвърлят 30 млн. лева при собствени приходи 20-22 млн. лева“, заявиха двамата съветници.

Те отбелязаха, че пред Общинския съвет на Пазарджик не е бил поставян въпросът за имотите на кмета Тодор Попов, но Тодор Георгиев попита защо след като този имот е строен поне година и половина, институциите не са реагирали. Междувременно пред БНР депутатът от БСП-Лява България Димитър Димитров обяви, че срещу Тодор Попов има десетки сигнали до полицията и прокуратурата.

„Сигналите са и от общински съветници, не са анонимни, подробни са, добре описани с всички факти. Те са за решения, чието изпълнение не се контролира или пък те променят изпълнението на решения. Съдбата на тези сигнали обаче е никаква“, обясни Димитров.

Той каза още, че е скептично настроен по отношение на проверките, които започват.  „Дори започвам да си мисля, че това е поредният PR на кмета на Пазарджик, с който цели да изчисти своя образ след убийството на неговата дясна ръка (началничката на кабинета на Попов – Татяна Стоянова бе застреляна на 12 януари- бел.ред), непосредствено преди изборите с официални документи от официални органи“, добави депутатът от БСП-Лява България.

Според Димитров в Пазарджик има силна обвързаност между отделните власти в Пазарджик.  „Никой не смее да каже на глас, че няма как да вземеш висш ръководен пост в полиция, прокуратура или съд без да си целунал ръката на кмета“, заключи той.

От своя страна председателят на Общинския съвет адвокат Хари Харалампиев, който беше начело на листата „Тодор Попов за Пазарджик”, защити кмета, като цитира публикации в местни медии, че Тодор Попов е най-успешният кмет на България.  „За да бъде обявен за такъв – значи има защо. Някои, които загубиха кметски пост, са много недоволни, затова има такава злост”, коментира Харалампиев, като заяви, че не е бил в селския имот на кмета и не е негова работа да знае откъде той има средства за него

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране