08.03.2015 | 15:09
800 селища са без ток заради снега
Белмекен потъна в триметрови преспи

Кризисен щаб регулира спасителните действия в усложнената снежна обстановка. Бедстват Смолянско, Кърджалийско и община Лъки.

800 селища са без ток.

Близо 800 населени места са без ток, като най-критично остава положението в Смолян и Кърджали, съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков. Той участва в заседание на Кризисния щаб на МВР. Приоритетно се работи за възстановяване на електричеството на десетките хиляди абонати, останали без ток, но затова ще трябват няколко дни.

За снабдяване на откъснатите от снега населени места с продукти от първа необходимост и лекарства МВР използва верижна техника, съобщи директорът на Националната пожарна Николай Николов.  По думите му в последните години толкова много хора не са били без ток.  Само два язовира по поречието на река Арда са с критично високи нива на водите, но те не създават опасност за населението. Предупредени са властите на Гърция и Турция.

Помощ за закъсали заради снега хора

Автобус за превоз на деца е закъсал под Мальовица. Децата засега остават в хижата. Те не са били в превозното средство. Важна задача на МВР е да изясни дали има бедстващи хора в хижите. Проблем обаче е фактът, че поетапно клетки на мобилни оператори отказват работа. Бургазлия подал сигнал, че е закъсал край Кръстова гора. Установен е контакт с него и той не е в бедстващо положение, уточни Николов.

Извозени до болници са редица болни на хемодиализа. Според Николай Николов те е трябвало да бъдат настанени там още преди да завали снегът, още когато е имало предупреждение, че обстановката се влошава. Сега извозването им е много трудно и струва много пари.

Пожарникари спасиха родилка 

Пожарникари спасиха родилка, закъсала в преспите край Сърница. Падналият сняг, счупени клони на дървета направили невъзможно придвижване й до болница, предаде Фокус. Екипи на пожарната и спешна помощ достигнали до жената и тя е транспортирана в болница във Велинград.

Белмекен потъна в триметрови преспи

Най-добрите ни автомобилни пилоти са затрупани от близо три метра сняг на Белмекен. Високопланинската база е абсолютно недостъпна и затрупана на места дори от 5-метрови преспи. За сега хората имат храна и вода. В базата се намират 40-ина автомобилисти на спортен лагер. Заради метеорологичната обстановка те провеждат занимания само в затворените помещения на базата.

Бедстват областите Смолян, Кърджали и община Лъки

Община Лъки обяви бедствено положение заради тежката зимна обстановка, съобщи за БТА областният управител на Пловдив Розалин Петков. Селищата в общината от вчера са без електрозахранване, достъп до тях няма, а снегът продължава да вали, обясни Петков. По думите му, все още не са възстановени и комуникациите с двата мобилни оператора, които от вчера не осигуряват покритие на територията на общината.  Проблем има и с почистването на пътищата, допълни областният управител.

“Снегорините не могат да се справят, чупят се, затова търсим връзка с военното поделение в Асеновград. Там има верижна техника, искаме разрешение от министъра на отбраната Николай Ненчев машините да излязат и да чистят пътищата”, добави Розалин Петков.

Все още 50 селища в Пловдивска област са без ток, ситуацията е динамична и се мени непрекъснато, каза говорителят на електроразпределителното дружество ЕВН Крум Косев. Селата без електрозахранване са в планинските райони на областта, уточни той.  В Родопската яка продължава да вали сняг, селища без ток има и в общините Хисаря, Садово и Първомай, каза областният управител на Пловдив.

В Карлово снеговалежът е спрял и ситуацията, по думите му, е овладяна. 12 екипа с подсилен състав работят непрекъснато, но не е изключено там, където авариите са отстранени, да възникнат нови, тъй като вследствие на тежкия снеговалеж падат дървета и се късат далекопроводи, обясни Крум Косев. По думите му, двете подстанции на Електроенергийния системен оператор, които вчера бяха извън строя, вече работят.  Остава бедственото положение в областите Смолян и Кърджали, където преспите са над метър и половина. Тежка е ситуацията и в Хасковско.

Над 380 са населените места без ток.

Няма опасност язовирите „Студен кладенец” и „Кърджали” да прелеят. И в двата водоема има осигурени резервни обеми и на този етап няма пряка опасност за хората, увериха от областната управа. Проблеми с прекъснато електроснабдяване има и в Ловешко, Благоевград, Враца, Разлог, Якоруда, Банско, Сандански, Белица, Софийска област. Получен е и сигнал за залети участъци в мини Марица Изток. Централите обаче имали запаса от ток за десет дни и за това няма опасност. До критичното ниво на р. Тунджа остава около 50 см. Нивото на Дунав се е покачило с около 75 см, но е далеч от критичния праг.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране