22.03.2015 | 12:05
90-годишен мъж кара 5 часа ски всеки ден
Раев е най-възрастният активен скиор
Снимка: БТА

Деветдесетгодишният родопчанин Иван Раев кара ски всеки ден по пет часа и е гордостта на курорта Пампорово. Без шапка, ръкавици и очила, винаги с разкопчано яке, независимо от температурите, бившият машинен инженер кръстосва от 10,30 до 15,30 часа пистите в Пампорово, съобщи БТА.

Раев е най-възрастният активен скиор в курорта. Той пътува всеки ден от Чепеларе до Пампорово, за да упражнява любимия си спорт. До пистите се качва пеша през гората, независимо че има безплатна карта за лифтовете за целия сезон.

Доайенът е гордост на курорта и се радва на много любов и грижа от всички. Ските му са подарък от фабриката в Чепеларе, скиорските обувки и безплатната карта за лифт- от Цветелина Бориславова, якето – от местно ски училище, което съхранява безплатно в гардероба си оборудването на достолепния спортист.

Роденият на 4 юли 1924 г. родопчанин казва, че никога не се е интересувал на колко години е.  Чепеларецът е съхранил младежкия си дух и енергия и изглежда поне с 20 години по-млад. Твърди, че няма здравословни проблеми, не пие лекарства, дори не мери кръвното си налягане и не си прави изследвания.

Ходел при лекаря само, за да му занесе първото кокиче и минзухар.  Сигурно съм единственият пациент, който не иска услуга от доктора, разказа доайенът. По думите му се храни изключително с млечни продукти, зеленчуци, плодове, рядко с месо.

Ям това, което ми се иска, разказа спортистът, който нито пие, нито пуши. Признава, че може да направи изключение на маса с приятели, но дозата му е приблизително 100 грама ракия, или чаша вино.

Раев спортува повече от 70 години. За първи път сложил ски 18-годишен. Те били писалки, а към тях вързал туристически обувки с въжета. Той и двамата му братовчеди станали и първите ски учители. Чепеларецът разказва, че е обучил много хора и то безплатно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране