22.03.2016 | 11:18
Ад в Брюксел! Експлозии на летището и в метрото
Между 10 и 17 са жертвите на атентата, поне 30 души са ранени

Две експлозии на летище „Завентем“ и една на метростанция „Мелбек“ разтресоха Брюксел във вторник сутринта, съобщават световните информационни агенции.

Според първоначалната информация има загинали и ранени. Източници от най-близката болница в града съобщават за поне 10 загинали и над 30 ранени от експлозиите на летището, съобщава телевизия RTBF.

атентат-брюксел1

Пред БНТ пък евродепутатът Ева Паунова съобщи, че загиналите са най-малко 11 души. Според съобщения на местни медии, цитирани от агенциите, жертвите са поне 14.

Очевидци на взривовете на летището разказват, че първият е избухнал малко шпреди 8:00 часа в залата за заминаващи, която е едно от най-оживените места на аерогарата в този момент от деня.

„Бях в залата за заминаващи, когато чух първата експлозия в 7:45. Хората започнаха да бягат към изхода. След малко имаше втора експлозия. Парчета от тавана започнаха да падат. Хората се паникьосаха. Сега всичко е спокойно. Видях няколко ранени“ , разказва една от пътничките на летището Мари-Одил пред белгийското издание „Ла Либре“

„Чух сградата как се движи. Имаше прах и пушек. Отидох към мястото, откъдето се чу експлозията и видях хората да излизат от там стреснати и шокирани“, предаде кореспондентът на „Скай нюз“ Алекс Роси

Източници от белгийската пожарна съобщиха за няколко загинали, съобщава Би Би Си. „Има експлозия на летището. Действаме по плана за извънредни ситуации“, обяви премиерът на регион Брюксел Руди Вервоорт, цитиран от телевизия Ер Те Ел.

Междувременно Франс 2 съобщи, че нов взрив е избухнал на метростанция „Шуман“, която се намира в квартала на европейските институции, в непосредствена близост до входа на Европейската комисия. Впоследствие местните медии цитираха екипите на метрото в Брюксел, според които експлозията е избухнала на метростанция „Мелбек“. Въпреки това и тя, и „Шуман“ са затворени

Заплахата за сигурността в Белгия е вдигната на максималното четвърто ниво в цялата страна, съобщи агенция „Белга“, позовавайки се на вътрешното министерство.

Междувременно стана ясно, че още една невзривена бомба е открита в залата за заминаващи на летището в белгийската столица.

Десетки са ранените, които лежат на тротоарите пред атакувания терминал, съобщи кореспондентът на националната телевизия.

Белгийската полиция до момента е потвърдила за една жертва и няколко ранени, пише Франс прес.

Продължава евакуацията на хората от самолетите, които са били подготвени за излитане.

В кореспонденциите се цитират експерти по сигурността, които смятат, че сериата атаки тази сутрин са възможно отмъщение за ареста на един от главните организатори на парижките атентати преди няколко дни, както и опит да се покаже, че клетките на терористите не спят и са в готовност да ударят всеки ден.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране