21.07.2017 | 12:21
Адвокат на Василев: Той е имал изключителната способност да се обгражда с боклуци
Всяка сутрин на бюрото на банкера е имало отчети, в които фигурират и инициалите ДП

„Вината на Цветан Василев е, че се е предоверил на толкова много хора, които са били негови приближени. Имаме данни, че година преди падането на КТБ те са започнали да подреждат пасианса какво ще стане, ако падне банката. И дори са носили документи в следствието.“ Това заяви днес пред бТВ Христо Ботев – един от адвокатите на банкера.

Той и колегата му Константин Симеонов коментираха разпространеното вчера резюме на обвинителния акт срещу Василев и още 17 души по аферата „КТБ“. „Цветан Василев много иска да се върне в България и да свидетелства. Но понеже нямаме гаранции, че ще има справедлив съд, аз не го съветвам. Очевидно в онова време той е имал изключителната способност да се обгражда с боклуци. И сега получава това, което сам си е надробил“, каза адвокат Симеонов.

И двамата юристи са се видели с клиента си в сряда, а вчера са разговаряли няколко пъти по телефона. Много интересен е въпросът за отпечатването на 5000-те страници с обвинения срещу 18 души, смята Симеонов. Внесеният обвинителен акт трябва да е в толкова екземпляри, колкото са обвиняемите. „Още оттук сме в нарушение“, коментира адвокатът. Той е убеден, че готвените промени в НПК се правят с цел всичко да е „под капак“: „След като срутиха КТБ, чак тогава това стана престъпление. Промениха после закона за банковата несъстоятелност. Сега, когато делото трябва да влиза в съда, подготвят промени в НПК. Най-важни са двегодишният срок, в който едно лице може да бъде обвиняемо. Сега ще увеличат срока. Премахват необходимостта от четене на обвинителния акт в залата.“

Адвокат Христо Ботев изтъкна, че по аферата не са разпитвани Делян Пеевски и премиерът Бойко Борисов. „За единия има данни, че е имал бизнес отношения с Цветан Василев. Борисов заяви, че виновници за събаряне на банката са трима души от бившия държавен ешелон. Биха могли поне него да разпитат“, смята юристът.

Константин Симеонов допълни, че в листа с информация за парите му за деня, който всяка сутрин Василев получавал, фигурирали абревиатурите ДП или ДП-1. Вероятно става дума за Делян Пеевски. И въпреки това той не е разпитан. Същевременно в категорията на пострадалите ги няма хората, които не са могли да си вземат парите от КТБ, допълни Симеонов. Той е убеден, че банката е срината с активното действие на прокуратурата. А 146-те престъпления, за които става дума, са кредити, отпускани според прокуратурата в нарушение на вътрешните правила на банката. Те били без необходимите обезпечения. „Проблемът е друг – в момента, в който сриват КТБ, всички кредити са обслужвани. Те стават необслужваеми след срива. Големият грабеж е след 20 юни 2014 г. Видях с очите си оценка на международната компания, занимаваща се с оценка на 13 актива, контролирани от КТБ. Тя е над 3,5 милиарда лева. Всички те бяха обезценени, за да си ги напазаруват съответните хора. Там е ключът от бараката. Това са пари на „Виваком“, „Петрол“ и други. Кредитите, инкриминирани на съответните обвиняеми, са иззети от контекста, правени са на парче“, каза Константин Симеонов. И попита къде са били държавата, спецслужбите, ДАНС, МВР. Той не е съгласен с изказването на прокурора Иван Гешев, че е виновна само БНБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране