25.07.2023 | 10:32
Африканската жега в България чупи температурни рекорди
Червен код за опасни жеги е обявен днес за Плевен, Велико Търново и Русе

Днес ще е най-топлият ден това лято, гласят прогнозите. Червен код за опасни жеги е обявен днес за три области – Плевен, Велико Търново и Русе. Там се очакват максимални температури от над 40 градуса.

Оранжев код е в сила за останалата част от Северна, както и за почти цяла Южна България, а жълт – за трите области на Черноморското крайбрежие, както и в Смолянска, Кюстендилска и Софийска.

Съветът на синоптиците е по възможност да не се излиза между 10.00 и 18.00 ч. Опасно горещото време ще се задържи и в сряда.

Според „Метео Балканс“ има вероятност националният рекорд за най-висока температура да бъде подобрен. В момента той е 45.2°C, отчетени през 1916 г. в Садово. Мощният пренос на гореща африканска въздушна маса, който се случва в момента, се нарича още „Африканска жега“.

В столицата заради жегата днес ще бъдат мити извънредно основни булеварди и улици във всички райони. В някои градове ще бъде раздавана вода.

Сред съветите за безопасност са да се пият повече течности и да се избягва излизането на открито, когато навън е най- горещо – около обяд и в следобедните часове между 16 и 17 часа, припомня БНР.

„Трябва по често да почиваме и да използваме за целта сенчести и прохладни места, а при използването на транспорт, той трябва да бъде задължително климатизиран. Много е важно да се пие много вода – минимум по 2-3 литра на ден, но не газирани напитки и напитки, съдържащи кофеин и алкохолни коктейли, те няма да утолят жаждата“, казва Живка Димитрова от БЧК.

Захлаждане се очаква през нощта срещу четвъртък.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране