03.02.2024 | 12:31
АКФ: Мартин Божанов държеше затворен частен клуб за магистрати
Призовавам прокуратурата да установи кой е ходил там, обяви Николай Стайков, автор на разследването "Осемте джуджета"

Застреляният в сряда вечерта в София Мартин Божанов – Нотариуса беше собственик на затворен частен клуб за магистрати в София. Това обяви пред Би Ти Ви  Николай Стайков, разследващ журналист и съосновател на Антикорупционния фонд.

„Трети ден не съм чул от прокуратурата това, с което Мартин Божанов беше най-известен през последните години – той беше собственик на един затворен частен клуб за магистрати много близо до Специализираната прокуратура (закрита преди близо две години – б.р), където се ходеше със специални карти за достъп. Използва се за неформални връзки с магистрати от средно и високо ниво“, твърди Стайков. Именно той направи разследването „Осемте джуджета“, в което се разказваше за участие на магистрати в разчистване на сметки и превземане на бизнеси.

Пак Стайков и АКФ осветиха и самия Мартин Божанов – Нотариуса, като името му се появи в разследването на „Антикорупционния фонд“(АКФ) за ресторантьора Веселин Денков. В него бяха излъчени записи на разговори, които Ивайла Бакалова – жената, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста след задържането му през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които са необходими, за да бъде пуснат арестуваният – най-малко 100 000 евро. Един от споменатите в разследването е именно Мартин Божанов.

Той е човекът, който свързва Бакалова с адвокат. В първата част на разследването Божанов е записан по телефона. В разговора се чува, че той казва: „Всичко знам по това производство, знам показанията на свидетели, всичко ми е ясно по него. Но има хора, които лежаха по две години и половина в ареста и твърдяха, че са невинни. Идеята е да видим дали може да помогнем. Ако се лутате само, че той е много невинен, а съдът е много натиснат, тогава ще се въртите в този омагьосан кръг и той ще си стои вътре…“

Обяснява и колко могъщ е  Специализираният съд, след като Бакалова казва, че е говорила и с посолства: „Искам да знаете, че този съд изобщо не го интересуват посолствата, но може да събере и посолствата при него и да им гледа мярка и на тях. Много е сложна ситуацията. Този съд е държавата. Никой не може да се меси във вътрешните работи на държавата и на съда. Съдът утре може да вземе и посланика и да му гледа мярка и на него“.

Божанов тогава дава интервю на Николай Стайков. В него мъжът, който е известен и с прозвището Нотариус, без да е бил никога такъв, се представя по следния начин: „Занимавам се с търговска дейност и консултантска. Консултирам множество юридически и физически лица по всякакви въпроси. От това как да аранжират градината си или дома си, до това към кой евентуално адвокат да се обърнеш и така нататък“.

Сега Стайков твърди, че въпросният клуб за магистрати се намирал в столичния кв. „Гео Милев“ и в него ходили висши и антикорупционни магистрати „При мен стигна, след като осветихме Осемте джуджета“. Ние видяхме едно затворено заведение с тъмни стъкла, но това е абсолютно потвърдено и призовавам прокуратурата и следствието да си свършат работата и да установят кои са били магистратите с карти за достъп до заведението на Мартин Нотариуса“, каза журналистът в АКФ.

Към момента МВР няма задържан и дори няма заподозрян за разстрела на Мартин Божанов-Нотариуса. Тялото му бе намерено близо до автомобила му в затворен жилищен комплекс, който се намира на „Горнобански път“. От думите на висши фактори в МВР излезе, че разследващите нямат към момента дори някакви основни версии. Засега е установено, че е застрелян с един изстрел в главата, вероятно от оградата, но отвън на комплекса.

В същото време Софийска градска прокуратура обяви, че се води едно досъдебно производство по отношение на дейността на Божанов и било въпрос на дни той да бъде обвинен по него. „То се касае за имотни измами, пране на пари от тези измами и принуда по отношение на съдии, гледали граждански дела, по които има някакъв интерес“, обясни зам.-градският прокурор Иво Илиев на брифинг в МВР. И допълни, че Божанов не е бил привлечен като обвиняем, защото разследването не е приключило. Производството било на самия си финал, но по стечение на обстоятелствата вече нямало как да се търси отговорност от Божанов.

Появиха се информации, че след разстрела разследващите са направили претърсвания на над 20 адреса, както и че били открити документи за собственост на скъпи имоти зад граница, После се оказа, че става дума за Гърция и засега със сигурност само за един. „Мартин Божанов е имал имоти в Гърция. Колко – ще установим коректна цифра. Имаме данни за един, който е с големи мащаби“, обясни шефът на СДВР Любомир Николов.

„Институциите да не се ровят да търсят документи и някакви щуротии, а да хванат да разследват убийството на мъжа ми“, призова Гергана Божанова, съпруга на застреляния.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране