18.10.2016 | 22:51
Американски издания погнаха Кристалина Георгиева за връзки с „Мултигруп“ и ДС
Зетят на еврокомисарката Васил Дулев също е бил приближен с вицепрезидент на групировката

Американският изследователски институт „Форин полиси“ публикува на интернет страницата си материал на швейцарския журналист Ив Кугелман, в който се твърди, че Кристалина Георгиева е доносничела на ДС и има връзки с „Мултигруп“. Авторът твърди, че е изследвал архивни материали и публични източници, консултирал се е с експерти от българските тайни служби. Кугелман твърди, че разследването му показва, че има още неща около Георгиева, които предстои да бъдат разкрити.

Въпросите, свързани с Георгиева, говорят за по-широк проблем: твърде често както в ООН, така и в ЕС на лидерски постове се назначават хора, за които не е направено задълбочено проучване и не са били подложени на обществен контрол, смята журналистът. В материала си той разкрива семейни връзки с „бизнес конгломерат, който американските дипломати в София описват като „един от доайените на българската организирана престъпност“.

Кугелман цитира източници, които твърдят, че Георгиева е имала връзки с „Мултигруп“, и посочва, че дъщеря й Десислава Кинова е била дългогодишен служител на компании от групировката. Проследява се кариерното развитие на дъщеря й, както и работата й за Иво Прокопиев. Зетят на Георгиева Васил Дулев също е бил приближен с вицепрезидент на групировката.

Няколко параграфа от обемната статия са посветени на миналото й в ДС, цитират се и източници на ръководни постове в ДС, които потвърждават, че тя била ценен кадър на службите. Кугелман не пропуска да припомни и номинацията й в последния момент за генерален секретар на НАТО.

„Ню Йорк таймс“ също публикува статия, в която Георгиева е посочена като главна причина за провалените шансове на Ирина Бокова да оглави ООН. Материалът анализира шансовете на жените-претендентки за поста. „Г-жа Бокова беше спечелила в началото подкрепата на своето правителство, но друга българка – Кристалина Георгиева, водеше доста месеци кампания в сянка за поста, за да бъде официално номинирана от своето правителство през септември. Тази конкуренция, както споделят насаме много дипломати, обрече нейната кандидатура“, констатира изданието.

Междувременно френският евродепутат Луи Алио, който живее на семейни начала с президентката на Националния фронт Марин льо Пен, поиска ЕК да представи списък на европейските субсидии, които фондация „Отворено общество“ е получила от началото на мандата на Кристалина Георгиева. На официалния си сайт той обяви, че милиардерът Джордж Сорос се е намесил за внезапното издигане на Георгиева за лидерския пост в ООН. „Тревожна в тази афера е подкрепата, която й оказа Джордж Сорос и неговата фондация „Отворено общество“. В миналото Сорос неколкократно е изразявал подкрепа и симпатия към комисаря Георгиева, която дори е била награждавана от неговата фондация. Тъй като комисарят Георгиева отговаря за бюджета на Европейския съюз, би било интересно да се проучат евентуалните й връзки с фондацията на г-н Сорос „Отворено общество““, пише евродепутатът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране