28.07.2015 | 0:05
Американски военни нахлуха в детска градина в Сунгурларе
Чужденците се появили с униформи и тежка техника без предупреждение, майките помислили, че взимат децата им за заложници

Родители от град Сунгурларе бяха ужасени от внезапната поява на американска военна бронирана техника в местната детска градина. Вчера в двора на най-голямото детското заведение в района, ОДЗ „Слънчице“, без каквото и да било предупреждение се появи военна техника от натовския полигон в Ново село. Бронирани машини и десетки джипове буквално задръстиха градината, както и улицата около нея и паникьосаха жителите на Сунгурларе.

Най-уплашени бяха родителите на децата, посещаващи общинското социално заведение – те помислили, че малчуганите са взети за заложници от терористи. Те дори говореха за влезли танкове в детската градина.

Униформените бяха придружени от Военнатa полиция, защото по правилник не могат да излизат от поделението. Те пристигнали на мястото без каквото и да било предупреждение. Някои от свидетелите на „десанта“ помислили, че е отправена бомбена заплаха или терористи са взели заложници. Докато разбера, че войниците са дошли да ремонтират, щях да получа инфаркт, оплака се баба, хукнала да провери какво се случва в градината, където е внучето й.

Местните твърдят, че никой от родителите не е бил уведомен, че предстои ремонт на детската градина, който ще бъде извършен от натовските войници, и то с танкове. Докато се разбере каква е причината за десанта на военните в ОДЗ „Слънце“, десетки майки от Сунгурларе треперели от притеснение за наследниците си. Дори и след изясняване на ситуацията, родителите са уплашени, че децата им може да бъдат наранени от военната техника, тъй като градината не е в лятна ваканция и е пълна.

Директорката на забавачката Катя Русенова опита да успокои притеснените хора. По думите й здравето и безопасността на децата са гарантирани, тъй като военните щели да работят само в двора, който така или иначе не се ползвал от малчуганите. „От полигона в Ново село ще ни оправят благотворително оградата, ще изградят няколко нови пясъчника, както и ще укрепят старите катерушки, така че децата да могат да ги ползват без риск. Работят от проект на щаба, който е одобрен още преди година и няма нищо изненадващо“, обясни Русенова. Според нея нямало танкове, а коли, с които се придвижват войниците от Ново село.

Всъщност проектът на щаба наистина е одобрен преди година и той включва ремонт на пет детски градини – във Велико Търново, Сунгурларе, Церова Кория, Килифарево и Айтос.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране