20.04.2022 | 11:41
Американското оръжие, изпратено в Украйна, изчезва в „черна дупка“
Разузнавателните служби на САЩ имат "почти нулева" възможност да проследят доставките до крайните им потребители

Правителството на САЩ се опитва да проследи големите количествасмъртоносна помощ, предадени на въоръжените сили на Украйна през последните месеци, съобщиха официални лица пред CNN, като отбелязаха, че разузнавателните служби иматпочти нулевавъзможност да проследят доставките до крайните им потребители.

Въпреки че оръжията, доставени на Украйна, санай-голямата доставка напоследък за страна партньор в конфликт, Белият дом е все по-загрижен, че помощтаможе да попадне в ръцете на други военни и милиции, които САЩ не са възнамерявали да въоръжават, заяви във вторник пред CNN високопоставен служител в областта на отбраната.

Имаме вярност за кратко време, но когато навлезе в мъглата на войната, тя е почти нулева, казва друг източник, запознат с разузнаването на САЩ, и добавя, че оръжията попадатв голяма черна дупка и след кратък период от време нямате почти никаква представа за тях„.

Въпреки товасляпо петно, което според изданието се дължидо голяма степен на липсата на американски ботуши на теренв Украйна и на преносимостта на много от предоставените оръжия, администрацията на Байдън евзела предвид риска, че някои американски оръжия ще отидат нанеочаквани места, заяви друг служител на Пентагона.

Западните оценки за украинските жертви и други детайли на бойното поле също оставатмъгливи, допълват двама източници от разузнаването, което означава, че САЩ и съюзниците им от НАТО често са принудени да разчитат на информация от правителството в Киев, която според тях не винаги е надеждна.

Това е война всичко, което правят и казват публично, има за цел да им помогне да спечелят войната. Всяко публично изявление е информационна операция, всяко интервю, всяка поява на Зеленски в ефир е информационна операция, казва друг източник, запознат със западното разузнаване, визирайки украинския президент Владимир Зеленский.

Откакто Русия започна нападението си срещу Украйна в края на февруари, Вашингтон е предоставил над 2,6 млрд. долара военна помощ на Киев и още няколко милиарда за хуманитарна помощ, а президентът Джо Байдън е изпратил общо 3,2 млрд. долара от встъпването си в длъжност през 2020 г. Повече от 100 000 американски войници също бяха прехвърлени за укрепване наизточния флангна НАТО, а отделните членове на военния блок също предложиха милиарди помощи.

Във вторник Белият дом съобщи, че обмисля още един голям пакет от смъртоносна помощ за Украйна в подготовка за руското нападение на територията, за която претендират републиките в Донбас, след като миналата седмица одобри отпускането на 800 млн. долара за тежка артилерия, безпилотни самолети, бронирани машини, военни хеликоптери и друго оборудване. Пентагонът обаче отказа да даде подробности за това какво ще включва следващото прехвърляне на оръжия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране