30.01.2024 | 11:34
Антон Кутев: Пеевски е кукловод. Войната му с президента не може да бъде затворена. Чудя се как гледа Доган на всичко това
Съветникът на президента не разбира какво прави в момента санкционираният по "Магнитски"

Не разбирам този път какво прави Делян Пеевски. Аз по принцип не харесвам ролята на Пеевски в политиката в смисъл, че смятам за вредно да се смесва бизнеса и политиката и когато едни пари текат от бизнеса към политиката и след това се връщат обратно в бизнеса. Това за мен е най-лошата форма на управление. Това коментира пред БНТ бившият говорител на служебното правителство Антон Кутев по отношение на критиките на председателя на ПГ на ДПС към президентството.

„Но отвъд това аз винаги съм се стремял да не подценявам Пеевски. Той има огромни възможности, владее много социални технологии и е мощен фактор, особено ако реши да е деструктивен, което е доказвал не веднъж. И въпреки това, аз не разбирам какво прави Пеевски в момента“ посочи Кутев.

„Думите на Пеевски – за „кеш“ надхвърлят нормалното политическо говорене и обявяват война, която не може да бъде затворена“, допълни той. И поясни: „Сблъсъкът е прекалено личен. Той не стои на принципни неща. Всяка война свършва. Въпросът е, че този конфликт не може да бъде затворен в обозримо бъдеще. И тази война може да се окаже спусъкът, който отприщва целия разпад на партийната система“.

Социалистът заяви още: „Пеевски е кукловод. Не можеш кукловода да го пуснеш да играе публична роля. Факт е, че промените в Конституцията направиха на практика прокуратурата политически зависима. И Пеевски разчита на това“.

Според Кутев, ДПС винаги е било на съвсем друга линия от това, което прави Пеевски: „Това, което върши няма нищо общо с публичния образ, с ролята, с ключовите качества на ДПС, което през тези 35 години участваше в политиката. Те винаги са били балансьор, те винаги са били фактор, който отчита всички страни, те винаги са имали дългосрочна визия, която да е умерена. Това са качествата, които те залагаха и пренасяха през времето“, поясни Антон Кутев.

По думите му това, което в момента прави Пеевски, няма нищо общо с тези качества и с тази позиция. Учудвам се как Ахмед Доган приема всичко това, което става, защото Пеевски и Доган като образи са несъвместими, добави още той.

Антон Кутев каза още, че ако някой в момента може да провали плановете на Пеевски за управление на държавата, това е президентът.

„Няма как някой друг, освен президента, да каже дали ще прави своя партия. Но първо – има нужда от алтернатива. И второ – има очакване за това“, коментира още Кутев.

Според него опитите за импийчмънт срещу Радев ще са за инициаторите им „също толкова вредни, колкото атаката на Пеевски срещу президента в момента“: „Тази атака на Пеевски ще помогне много повече на президента, отколкото на Пеевски. Опит за импийчмънт би направил същото. А пък успешен импийчмънт просто ще пренареди партийната система в държавата“.

1 коментар

  1. Адам каза:

    Който импийчмънт вади, от импийчмънт пада…..

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране