05.04.2024 | 19:04
Арестуваният Паскал се криел в Истанбул, натрупал от контрабанда над 500 млн. лв.
Изнесъл в Румъния 600 тира цигари и 300 цистерни с горива

Оказва се, че митичният контрабанден бос и бивш директор на ИАРА Николай Николов – Паскал, заради когото бяха проведени обиски и разпити „по неотложност“ от ДАНС и КПКОНПИ на шефката на „Агенция Митници“ Петя Банкова и нейния заместник Людмил Маринов, е офейкал от страната няколко дни преди зрелищната полицейска акция.

Паскал е напуснал България на 31 март заедно със сина си Николай и още няколко свои приближени, като според запознати се е установил в Истанбул, където притежава престижен имот край Босфора. Имението било закупено още преди десетина години от руснаци за над 10 милиона евро. То се водело собственост на офшорна компания, контролирана от господаря на контрабандата. Засега не е известно дали 63-годишният бос на контрабандата е бил предупреден от своя къртица в службите за сигурност за предстоящата акция, или е планирал пролетната си ваканция в турския мегаполис.

Според полицейски източник Паскал се е покрил след сигнал, дошъл преди около месец от митническите власти в Румъния до службите за сигурност в България, че през ГКПП „Дунав мост“ минава мащабна контрабанда с тирове на цигари и горива, като папиросите впоследствие излизат през Унгария и захранват нелегалните пазари в Германия, а горивата се пласират в Румъния.

Твърди се, че само за последната година и половина контрабандната мрежа на Николай Николов – Паскал е съумяла да прекара към Европейския съюз около 600 тира с цигари, произведени в България и в Турция, както и около 300 цистерни с горива. Износът на горива с цистерни бил оформян през Министерството на земеделието и храните като дизелово гориво за фермерски нужди в България, за което не се дължало акциз. В тази схема Паскал си партнира с бившия шеф на митницата в Свиленград Стефан Марашев и с Илиян Стефанов – Истимарото. Домът на Марашев в Свиленград беше обискиран от антимафиоти в сряда, докато в София течаха претърсвания в Агенция „Митници“.

63-годишният Николай Николов – Паскал е бивш съдружник на разстреляния контрабандист Иван Тодоров, като след убийството на Доктора роденият през 1961 г. ексмитничар поема изцяло контрабандната империя. Твърди се, че Паскал прекарва от близо 30 години през границите всичко, но не се занимава с наркотици. В ъндърграунда отдавна се носи слухът, че Паскал дължи дълголетието си на контрабандист, тъй като е агент на американската Агенция за борба с наркотиците (Drug Enforcement Administration – DEA) и още преди десетилетие постигнал сделка с 8 агентите да снася информация за трафика на наркотици и контрабандата на акцизни стоки по протежения на т.нар. „Балкански път“ от Югозападна Азия към Западна Европа.

Името на Николай Николов – Паскал беше осветено през 2015 г. след акция на ГДБОП на митница „Капитан Андреево”. При разследването се оказа, че зад контрабандния канал на цигари през турската граница стои известният хасковски контрабандист.

През годините турските власти многократно са подавали информация за канала на Паскал, но родните митничари са скривали и унищожавали регистрационните номера на камионите. Този факт лъсна по време на мащабната акция за разбиване на контрабандния канал на ГКПП „Капитан Андреево“ през 2015 г., която обаче не засегна бизнеса на Паскал. Смята се, че богатството на Николай Николов надхвърля 500 млн. лв. То обаче е надлежно скрито в офшорни компании и разхвърлено на подставени лица. Освен в Истанбул, тарикатът има доста имоти и в Гърция.

Междувременно стана ясно, че Софийската градска прокуратура е привлякла като обвиняеми за участие в организирана престъпна група директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова, соченият за контрабандист Никола Николов – Паскал и баща и син – Марин и Стефан Димитрови от Хасково. Четиримата са задържани за срок до 72 часа, съобщи БНТ.

Обвинението срещу тях е за участие в организирана престъпна група, съществувала от м. юни 2022 г. до 03.04.2024 г., като групата е създадена с користна цел и с цел да се извършват престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления, посочват от СГП. Според събраните до момента доказателства в групата участва и лице, заемащо публична длъжност в Агенция „Митници“.

За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години, посочват от прокуратурата.  В хода на разследването, образувано вчера от Комисията за противодействие на корупцията след акция на ДАНС, са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства.

Приобщени са множество веществени доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др. Всички протоколи за извършени действия по разследване са внесени от СГП в Софийски градски съд (СГС) с искане за одобрението им. Разпитани са свидетели.

Предстои на 06.04.2024 г. да бъде внесено искане за вземане спрямо обвиняемите на мярка за неотклонение задържане под стража.

Източник: Уикенд

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране