18.03.2015 | 8:12
Археолози се натъкнаха на скелет на гигант във Варна
Той беше открит при разкопките на бул. “Княз Борис I”

На нова сензационна находка се натъкнаха варненските археолози, които попаднаха на неидентифициран гигантски скелет на около 1500 години.

Той беше открит при разкопките на бул. “Княз Борис I” в центъра на Варна. Костите се намират на 20-ина метра от мястото, където през януари беше намерената делва, в която жителите на древния Одесос са съхранявали вино или жито. Останките най-вероятно са от края на четвърти и началото на пети век, коментира находката археологът доц. Валери Йотов от Варненския археологически музей.

„С просто око се вижда, че размерите на открития скелет са внушителни. Става въпрос за много висок мъж. Костите са разположени в посока изток – запад, близо до крепостната стена на античния Одесос. За погребението му е използвана траншея от строителен изкоп. Тялото е положено с ръце на кръста.

Едно от предположенията на специалистите е, че е загинал при инцидент по време на градежа на стената или някакво друго събитие. Около нея е имало дълбок ров и много е вероятно да е паднал в него. Според една от работните хипотези на археолозите възможно е изкопът до зида да е послужил и за гроб на починалия. Находката е част от цялостното проучване край крепостната стена на Късноантичния Одесос. То стартира по време на ремонтните дейности, когато под асфалта се показа късноантичната делва. Сега на дневен ред е да бъде открит входът на стария град, коментира още доц. Йотов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране