05.10.2023 | 11:05
Асен Василев аут след изборите
Той ще бъде сменен с човек на ГЕРБ и ДПС. Ще бъдат уволнени и почти всички неудобни министри

Координирана атака на ГЕРБ и ДПС иска главата на финансовия министър Асен Василев. Срещу вицепремиера е отправен непрекъснат огън от всички посоки – и на партньори от сглобката, ресторантьори, енергетици, земеделци. Целта е след местния вот Василев да бъде заменен с човек на Борисов и Доган и при ротацията да бъдат обрулени и други неприемливи за ГЕРБ и ДПС, министри.

Депутати от „Промяната“ подозират, че  целта всъщност е да бъде подменена сглобката, тъй като напрежението става все по-очевадно. Без Василев примера Денков бързо ще хвърли оставка, а това означава оттеглянето на ПП от властта. Подобен сценарий не включва задължително нови избори, а съставяне на ново правителство със сегашния мандат.

Има сериозни индикации, че ГЕРБ и ДПС могат да реализират кабинет с премиер Мария Габриел, подкрепен от БСП и дори от ИТН. Социалист обяснил пред местните структури, че изборите за кмет не са толкова важни, тъй като се готви нещо голямо в централната власт. Нинова знае, че не й остава много време като шеф на партията, а и има личен мотив да не пуска отново президента Радев в изпълнителната власт. Слави по-скоро не бил участвал в подобен сценарий, тъй като към момента трупа актив като борец срещу сглобката. Но пък не е ясно какво искат спонсорите му.

Така или иначе дори само ГЕРБ, ДПС и БСП събират над 120 депутата.  Ританията по кокалчета вътре в сглобката не са случайни и на няколко пъти лично Киро Петков и Асен Василев са спасявали положението. Фактор от групата на ПП-ДБ обясни пред „Галерия“, че мнозинството от депутати са били крайно изнервени от ролята която играят в момента, и са поискали моментално разваляне на сглобката.

Василев и Петков обаче помолили за още търпение своите депутати. Още повече, че се очертава трудни избори за коалицията ПП-ДБ, която покрай участието си във властта изгуби позиции в куп смятани преди за спечелени градове. Недоволството обаче може да стане сериозно след местните избори, тъй като ерозията в доверието продължава. От това могат да се възползват и вече го правят малки протестни партии като тази на Иван Христанов, която с говорене срещу Борисов и ДПС печелят нови симпатизанти, разочаровани от „Промяната“ и „Демократична България“.

1 коментар

  1. Мики Маус каза:

    Плевенският НапАлеон Христанов?! Смешко….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране