06.12.2023 | 22:59
Асен Василев зае страната на ГЕРБ и ДПС за “Пирогов”, поиска оставката на здравния министър заради “Пирогов”
Христо Хинков твърди, че е уволнил шефа на спешната болница по своя преценка и заради загуба в размер на 31,4 млн. лв

Министърът на финансите Асен Василев, който е и съпредседател на “Продължаваме промяната”, застана на страната на ГЕРБ и ДПС в сюжета със смяна на директора на “Пирогов” Валентин Димитров.

“Няма как бюджетът на държавата да става заложник на независимо кой шеф на болница. Моето лично мнение е, че ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилно е да си подаде оставката. Не е моя работа да му я искам”, заяви Асен Василев. Поводът е, че ГЕРБ обяви, че няма да гласува за законопроектите на Министерския съвет, какъвто е бюджетът, тъкмо заради директора на “Пирогов”.

Втори ден Бойко Борисов от ГЕРБ и Делян Пеевски от ДПС се противопоставят на опита на министъра на здравеопазването Христо Хинков да смени директора на “Пирогов”, макар само преди седмица тъкмо Хинков отрече да има изгледи да сменя Валентин Димитров въпреки открити нарушения в ръководената от него болница.

“Правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която води и хората, които назначава, тъй като неговият подпис седи зад това. Но, ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове”, заяви Асен Василев. Той дори сравни опита за смяна на директора на “Пирогов” с гласуването на бюджета за 2024 г., като припомни своя заявка, че ще подаде оставка, ако не се приеме неговата концепция за финансите на държавата. Пропусна обаче да отбележи разликата, че бюджетът се гласува в Народното събрание, а болничните директори не.

Василев направи изявлението си съвместно с Йордан Цонев, председател на комисията по бюджета, като беше обявено, че утре (7 декември) в пленарната зала на Народното събрание ще започне с гласуването на данъчните закони, а следващата и бюджета за 2024 г.

“Господин Василев много ясно ви каза като министър, че, ако един министър не събира подкрепа от подкрепящото го мнозинство за политиките си, трябва да подаде оставка. Не сме дискутирали нищо конкретно по бюджета и данъците, защото вече сме го дискутирали в детайли. Дискутирахме само графика и стартирането на процедурата”, заяви Цонев.

По-рано днес министър Хинков заяви, че е уволнил шефа на “Пирогов” по своя преценка и заради загуба на болницата в размер на 31,4 млн. лв.

Вчера (5 декември) премиерът Николай Денков заяви, че не смята да се меси в решенията на здравния министър. Показа и, че не одобрява от парламента партиите да се заканват на изпълнителната власт за действия, които нямат общо с Народното събрание.

1 коментар

  1. Този каза:

    май почна да бие отбой, усеща бъдещото поражение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране