10.12.2023 | 14:36
Авторите на златната арка: По проект беше по-голяма, намалиха я, за да стигнат парите
Мистерия е откъде се появи червеното килимче, ако го открием, ще го запазим, пишат от "Колективът"

„Два дни преди деня на инсталацията на терен, в чата на работната дизайн група, към екипа ни бе изпратен скрийншот с изменение в дизайна на арката, където забелязахме лека промяна в композицията. Това, което пропуснахме е, че и стойностите на размерите на арката също са били променени. След инсталацията разбрахме, и причината – крайна оферта за 7-метровата арка по обективни причини е предоставена в последния момент и сумата за нея е била несъвместима с отдавна заложената бюджетна рамка за коледно-новогодишните дейности на общината.“

Това заявиха в своя позиция във фейсбук фондацията „Колективът“, която е пряко замесена в реализацията на коледната украса в столицата. Дизайнът и размерите на златната арка на площад „Александър Невски“ са били променени само два дни преди тя да бъде инсталирана на терен, а причината за това се оказва липса на средства в предварително зададения бюджет. Предварителният замисъл е бил арката да бъде широка 7 м и висока 4,5 м – мащаб, който кореспондира на мащаба на улицата.

„Тук държим да отбележим, че дори и нашият екип да бе по-внимателен и да бе отбелязал, че размерите на арката са се променили значително, отново щяхме да се съгласим с направените от колегите компромиси. Защо? Защото намесите от това естество в градската средата са динамични, краткосрочни, подлежат на грешки, публично обсъждане и когато не се харесат твърде от обществото винаги могат да бъдат премахнати, както се и получи. От друга страна, ако една такава временна намеса е високо отличена, тя следва да бъде поощрена, припозната от администрацията на града и запазена, или развита в перманентна форма както в много добри примери по света. Големият позитив, който успяхме да открием в цялата тази ситуация, е че ставаме свидетели на тенденция, в която обществото ни става все по-чувствително към средата около себе си и реагира на промените в нея. Силно се надяваме, обаче, тази обществена енергия да бъде насочвана към позитивни и съществени промени и да ражда градивни разговори“, уточниха от фондацията.

„Въпросната арка беше планирана и одобрена от общия дизайн екип като акцент, поставящ начало на новото пешеходно пространство, рамкиращо през свода си силуета на храм-паметника в далечина, така че да се превърне във вход към пешеходната зона, както и в популярен фотокът за заснемането и популяризирането на катедралата. В заложения от нас чертеж арката беше с размер 7 метра в широчина и 4.5 метра височина – мащаб, който кореспондира на мащаба на улицата, и същевременно позволява преминаването на пожарни и аварийни автомобили. Не беше триумфалната арка в Париж, но би свършила чудесна работа за целите ни“, пишат още в своя пост от „Колективът“.

„Преди няколко седмици едно от най-знаковите пространства в София стана пешеходна зона и това се превърна във вълнуваща новина за столицата ни. Малко след това бяхме поканени от Общината да станем част от екип, който планира краткосрочни преместваеми намеси, декоративно оформление и събития в новата пешеходна зона покрай коледно-новогодишните празници“, написаха във фейсбук авторите на украсата в София.

По думите на фондацията за много кратък срок бил съставен екип, чиято основна цел била светването навреме на новото външно осветление на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

„Целият широк екип се бори светването да стане в срок, за да имаме светещ храм за софиянци на 1-ви декември, заедно с паленето на традиционната елха“, добавиха от „Колективът“ и обясниха, че за целия проект, от първата среща до откриването на намесата и паленето на осветлението, са имали на разположение 14 дни.

1 коментар

  1. Попа каза:

    Т.е. по-голяма тъпотия било!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране